Wethouder Martien de Bruijn: ‘Bekendheid van Kindpakket flink is toegenomen’
Wethouder Martien de Bruijn: ‘Bekendheid van Kindpakket flink is toegenomen’ Foto: Roel de Haan

Rucphen blijft inzetten op armoedebestrijding onder kinderen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - De bestrijding van armoede onder kinderen in de gemeente Rucphen werpt haar vruchten af. Het bereik onder de doelgroep nam toe van 38% naar 55%. Voor de Gemeente Rucphen reden om het geld dat ze van het Rijk ontvangt op dezelfde manier te blijven inzetten.

In juli 2017 ging de Rucphense gemeenteraad akkoord met de inzet van extra gelden voor de armoedebestrijding onder kinderen. Besloten werd om de extra gelden in te zetten voor een drietal Kindpakketten, waarin vergoedingen zijn opgenomen voor bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub, schoolkosten, het abonnement op een culturele activiteit. Ook een kledingpakket en een computerregeling maken onderdeel uit van het Kindpakket, dat beschikbaar is voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar die behoren tot een huishouden met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.

Bereik

De uitvoering van de voorziening Kindpakket ligt bij Stichting Leergeld. "Op die manier hopen we meer kinderen te bereiken die in armoede leven", vertelt wethouder Martien de Bruijn. "Dat is ook gelukt. Het bereik is flink toegenomen, mede ook door de aandacht in de media. Uit de evaluatie blijkt ook dat de bekendheid van de regeling flink is toegenomen."

Uitbreiding

Dat blijkt ook uit de cijfers. "Stichting Leergeld bereikte voorheen 26% van de huishoudens met kinderen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum" vervolgt de wethouder. "We hebben de doelgroep uitgebreid tot kinderen uit huishoudens met een inkomen tot 130%. We zitten nu op een bereik van 55%. We willen uiteindelijk uitkomen op 147 kinderen op jaarbasis, 60% van de doelgroep".

Noodpotje scholen

"Aan de basisscholen en de school voortgezet onderwijs hebben we een Noodpotje beschikbaar gesteld. De bedoeling van het Noodpotje is dat scholen direct hulp kunnen bieden aan kinderen in armoede op scholen, zodat zij niet de dupe worden van financiële problemen van de ouders.Het noodpotje is onder meer ingezet voor gymkleding, traktaties op school, schoolreis voortgezet onderwijs etc. De scholen hebben ons laten weten dat het Noodputje nuttig is. Het is weliswaar een klein budget, maar het is goed ontvangen. Daarom zetten we het Noodpotje voort", besluit hij.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief