Foto: Addo Sprangers

Aanbesteding voor aanpak sportaccommodatie Binnentuin Rucphen deze week nog van start

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - De Binnentuin in Rucphen: er is al veel over gezegd en over geschreven. Het moment van actie nadert echter met rasse schreden, zeker voor het deel van het gebied waar de multifunctionele sportaccommodatie straks verrijst. Vanaf vrijdag 30 november gaat een nationale aanbesteding van start voor onder andere de realisatie van het nieuwe wielerparcours, een 400 meter atletiekbaan en een nieuw asfalt handbalveld, én de gedeeltelijke inrichting van het landschap.


Vervolgens zal er snel worden geschakeld. Na de gunning volgt naar verwachting in januari 2019 de officiële bekendmaking van de naam van de aannemer. In februari kan al met de voorbereidende werkzaamheden worden gestart. Het is vervolgens de bedoeling dat de klus in juni zo goed als volledig is geklaard. In het naseizoen kan dan - aan de hand van het geformuleerde landschapsplan - het aanplanten van het groen plaatsvinden.

Karakter

Wethouder Martien de Bruijn toont zich een tevreden man. Al wil hij nog niet te vroeg juichen. "Het is pas zover als het klaar is, natuurlijk. Maar tot nu toe gaat het heel voortvarend. Daar ben ik uiteraard heel blij mee. Dit is niet alleen een grote investering in de lokale sport, maar tegelijkertijd ook een versterking voor de Binnentuin. Het karakter van het gebied is dat sport en recreatie samengaan. Dat is ook het toekomstplan. Eén en ander gaat nu snel zichtbaar worden en daar is het in mijn ogen ook tijd voor."

Overeenstemming

"Rond de zomervakantie wisten we al in grote lijnen wat we wilden", vervolgt hij. "Daarna hebben we de verdere details ingevuld. Het was nog wel spannend om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, maar uiteindelijk zijn we toch vrij snel tot overeenstemming gekomen. Zo waren we vrij snel rond met Atletiek Vereniging Rucphen (AVR) en wielervereniging Willebrord Wil Vooruit."

Atletiekbaan

Beide clubs staan voor wat betreft hun accommodaties voor grote veranderingen. "Zo wordt de accommodatie van AVR zelf een stuk naar voren geplaatst", schetst wethouder Martien de Bruijn de nieuwe situatie. "De bestaande 300 meter atletiekbaan wordt vervangen door een 400 meter atletiekbaan. De keuze is bij de Rucphense politiek goed geland. Er was geld beschikbaar voor de300 meter atletiekbaan, maar die zou dan bijna volledig vernieuwd moeten worden. Als je het dan toch doet, dan moet je het goed doen. Met een 'echte' atletiekbaan van 400 meter kunnen er ook officiële wedstrijden worden gehouden. Bij de inrichting van de accommodatie is overigens rekening gehouden met alle atletiekdisciplines binnen de club. Het is dus niet alleen de atletiekbaan."

Wielerparcours

Ook de accommodatie van Willebrord Wil Vooruit wordt zoals gezegd straks goed onder handen genomen. Zo komen er onder meer nieuwe kleedlokalen. Blikvanger is natuurlijk de nieuwe wielerbaan. Wethouder Martien de Bruijn: "Daar zijn we al een tijdje mee bezig. Deze maakte al onderdeel uit van het oorspronkelijke plan voor de Binnentuin. Bij de coalitievorming hebben we het plan echter aangepast. Zo is de aanvankelijk voorgenomen aanleg van een BMX-baan komen te vervallen. Vanuit Willebrord Wil Vooruit was er namelijk de wens van een wielerparcours met een minimale lengte van 1.650 meter. Dat parcours komt nu uit op 1.780 meter. De wielerbaan is daarmee geschikt voor officiële wedstrijden. Het parcours kent voldoende rechte stukken zodat er ook echt met hoge snelheden kan worden geoefend. Daarnaast wordt er verlichting aangelegd zodat er ook 's avonds kan worden getraind."

Mooie combinatie

De in het ontwerp gemaakte keuzes voor respectievelijk de atletiekbaan en de wielerbaan passen volgens de wethouder precies. "Een mooie combinatie waarmee voor beide verenigingen een ideale situatie hebben bereikt. Als Gemeente Rucphen hebben we wel de opdracht om het landschap ook kwalitatief te verbeteren, maar in onze ogen is dat op deze manier heel goed mogelijk."

Cyclocross Rucphen

En zo is er met meer zaken rekening gehouden. Er komt bijvoorbeeld een voetgangersbrug over het wielerparcours. "Op die manier kunnen bezoekers veilig oversteken en levert het geen frictie op", aldus wethouder Martien de Bruijn. Bij de inrichting van het terrein is eveneens gedacht aan het evenement Cyclocross Rucphen. "De cyclocrosswedstrijden gaan deels over het parcours en krijgen deels een plaatsje in het landschap. De uitwerking van de technische elementen in het landschap vinden plaats samen met Cyclocross Rucphen. Dit gebeurt bij de uitwerking van het beplantingsplan." Verder is er in het ontwerp voorzien in de aanleg van een parkeerterrein voor 65 plaatsen.

HV Orion

Handbalvereniging Orion ten slotte mag zich eveneens verheugen in de aanpak van haar accommodatie. "Vanuit HV Orion was er de wens om het bestaande asfaltveld - een wedstrijdveld - te behouden", vertelt wethouder Martien de Bruijn. "Dat veld was aan groot onderhoud toe. Het krijgt nu een nieuwe toplaag en wordt straks het oefenveld. Het huidige oefenveld van gras verdwijnt en wordt een asfalt wedstrijdveld. Er wordt dus een geheel nieuwe fundering aangelegd. HV Orion beschikt in de nabije toekomst dus over twee asfaltvelden." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief