Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeente Rucphen op de bres voor de bij

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Bijen leveren een meer dan belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is zelfs noodzakelijk voor meer dan driekwart van de voedingsgewassen. Alle reden dus om bijen en andere bestuivers te koesteren en hun leefgebied te verbeteren.

Om van dat laatste serieus werk te maken, hebben achttien verschillende partijen in West-Brabant - onder wie kartrekker Gemeente Rucphen - zich verenigd in het Bijenlandschap West-Brabant. Deze woensdag ondertekenen zij het bijbehorende convenant. Dertien van deze partijen zetten daarnaast hun handtekeningen onder de in 2017 door de Minister van Landbouw in het leven geroepen Nationale Bijenstrategie. Deze richt zich op alle bestuivers, in het bijzonder de wilde bijensoorten. In Nederland horen juist de wilde bijen tot de voornaamste bestuivers.

Onmisbaar

Bijen zijn door hun rol in het bestuiven van planten volstrekt onmisbaar voor het behoud van flora en fauna in Nederland. Daarnaast hebben ze een cruciale economische functie in land- en tuinbouw. Wereldwijd gaan bijen en andere bestuivers achteruit in soorten en aantallen. Dat geldt zeker ook voor Nederland, weet de als 'bijenambassadeur' door het leven gaande wethouder René Lazeroms van de Gemeente Rucphen. "De helft van onze 358 soorten wilde bijen staan op de Rode Lijst. Dat wil zeggen dat ze in hun voortbestaan worden bedreigd", vertelt hij. "Het verdwijnen van bijen heeft grote en onomkeerbare gevolgen voor de biodiversiteit en voedsel- en fruitproductie. Om deze reden zet Bijenlandschap West Brabant zich in voor onze bijen en andere bestuivers."

Samenwerking

Bijenlandschap West-Brabant werkt eerst en vooral aan de verbetering van het leefgebied voor bijen en andere bestuivers. "Zelf zijn we daar als Gemeente Rucphen al heel actief in", aldus wethouder René Lazeroms. "Hierbij trekken we op met natuurwerkgroepen en de Agrarische Natuurvereniging Rucphen. Bij het aanleggen van bermen bijvoorbeeld bekijken we als Gemeente Rucphen of het dan mogelijk is om bloemrijke bermen aan te leggen. Zo dragen we actief ons steentje bij."

Kleurrijker

De samenwerking tussen de verschillende partijen moet het landschap kleurrijker en aantrekkelijker worden. Dit is voor niet alleen voor de bijen en bestuivers positief, ook inwoners en recreanten varen er wel bij. Bijenlandschap West-Brabant wordt met wetenschappelijk onderzoek ondersteund door Wageningen Environmental Research, onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Naast de Gemeente Rucphen zijn de deelnemers ANV Brabantse Wal, ANV tussen Baronie en Markiezaat, Bijenhoudersvereniging De Wal van Brabant, Brabants Landschap, Evides Waterbedrijf, Food4bees, Gemeente Bergen op Zoom, Gemeente Moerdijk, Gemeente Halderberge, Gemeente Roosendaal, Gemeente Woensdrecht, LSNed, Natuurmonumenten, Natuurpodium Brabantse Wal, Suiker Unie, Waterschap Brabantse Delta en Fruitport West-Brabant.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief