Laura Matthijssen-de Jong: 'Het bijzondere aan mijn nieuwe portefeuille is dat ik nu meer de verbinder ben'
Laura Matthijssen-de Jong: 'Het bijzondere aan mijn nieuwe portefeuille is dat ik nu meer de verbinder ben' Foto: Corine Roks

Laura Matthijssen-de Jong: 'Als wethouder ga ik weer helemaal opnieuw op ontdekkingsreis'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

Laura Matthijssen-de Jong begon afgelopen jaar namens de RVP aan haar tweede coalitieperiode als wethouder. Ze is blij met de voor haar geheel nieuwe portefeuille Cultuur, Communicatie en Vrijwilligers: "Als wethouder ga ik weer helemaal opnieuw op ontdekkingsreis."

De in Sprundel geboren en getogen Laura Matthijssen-de Jong was in 2010 de eerste vrouw die namens de RVP zitting nam in de Rucphense gemeenteraad. Ze was ook de eerste vrouw die - in april 2014 - namens de RVP als wethouder toetrad tot het college. Na de raadsverkiezingen vorig jaar was er ook in de nieuwe coalitie weer een rol voor haar weggelegd als wethouder. Ze heeft nu een heel andere portefeuille.

Maatschappelijke zaken

" In de vorige periode had ik onderwerpen als Milieu, Groen, Wegen, Water en Duurzaamheid in mijn portefeuille", aldus wethouder Laura Matthijssen de Jong. "Nu houd ik me meer bezig met maatschappelijke zaken. Denk aan de bibliotheek, cultuureducatie en vrijwilligers. Dat zijn heel andere dingen".

Verbinder

"Een nieuwe portefeuille houdt je scherp. Ik ga weer helemaal opnieuw op ontdekkingsreis met deze portefeuille. Bij alles vraag ik me af of we het zo blijven doen of dat het ook anders kan. Soms is een andere aanpak goed. Ik vind het bijzondere aan mijn nieuwe portefeuille dat ik nu meer de verbinder ben. Nu heb ik contact met organisaties die een rol spelen in de samenleving van een dorp. Door met elkaar het gesprek aan te gaan, ontstaat er een andere dynamiek. Samen kom je verder".

Identiteit

"Rucphen is één gemeente, maar ieder dorp heeft zijn eigen karakter", weet Laura Matthijssen-de Jong. "Dat maakt ieder dorp uniek. Ieder dorp heeft een eigen identiteit. Daarmee houden we rekening. We bieden zoveel mogelijk maatwerk. De dorpsvertegenwoordigers zijn ieder op hun eigen manier bezig om mensen samen te brengen. Elk dorp doet op zijn eigen manier iets voor de eigen gemeenschap. We zijn heel blij met hun werk. De agoog helpt de vrijwilligers bij het opzetten van nieuwe activiteiten. Daarna nemen de inwoners het zelf over. Daarmee wordt het hun activiteit of project. Dat past in deze tijd van overheidsparticipatie".

Saamhorigheid

Laura Matthijssen-de Jong steekt haar bewondering voor de vele vrijwilligers in de gemeente Rucphen niet onder stoelen of banken. "Neem nu het gemeenschapshuis in Zegge. Dat komt bij het uitvallen van een aantal vrijwilligers meteen onder druk te staan. Toch staan er altijd weer mensen op om het over te nemen. Dat doen ze voor elkaar. Die saamhorigheid is er in alle dorpen. We proberen mensen in hun eigen kracht te laten. We helpen ze waar nodig, maar we willen ze niet sturen. Ze moeten het zelf doen."

Eigen kracht

"Het gaat immers vaak beter wanneer mensen spontaan met een eigen initiatief komen, dan wanneer wij als gemeente iets bedenken. Inwoners zelf weten veel beter aan welke activiteiten behoefte is. Het moet vanuit de samenleving komen, vanuit het dorp zelf. Zo kan er in een dorp behoefte zijn aan Franse les, terwijl in een ander dorp inwoners graag een kookworkshop volgen. De inwoners regelen dat prima zelf! Eigen kracht dus".

Vrijwilligersavond

"Ik heb veel waardering gekregen voor alle vrijwilligers in de gemeente. Heel veel mensen zetten zich belangeloos in voor een doel of vereniging. Veel activiteiten zouden niet georganiseerd kunnen worden als er geen vrijwilligers waren. Daarom zetten we alle vrijwilligers jaarlijks in het zonnetje tijdens de vrijwilligersavond".

Inkoop en aanbesteding

Ze mag dan verantwoordelijk zijn voor heel 'maatschappelijke' aangelegenheden, zakelijke elementen ontbreken zeker niet in de portefeuille van wethouder Laura Matthijssen-de Jong. Zo is zij verantwoordelijk voor de inkoop en aanbesteding van de gemeente Rucphen. "Maatschappelijk verantwoord inkopen, heet dat met een mooie benaming. Het gaat daarbij niet alleen om de prijs, maar ook om de kwaliteit en het duurzaamheidsaspect dat erin zit". Bij het aanbestedingsbeleid gaat de gemeente volgens Laura Matthijssen-de Jong zoveel mogelijk in zee met lokale ondernemers. "We proberen ze zoveel mogelijk mee te nemen binnen de regels waaraan wij zijn gebonden. Het gaat ten slotte om gemeenschapsgeld. Daarnaast zijn er Europese regels. Met wederzijds respect proberen we verbinding te krijgen met de ondernemers. We zijn wat dat betreft een nieuwe weg ingeslagen. Het is goed dat we ermee zijn begonnen. Je hebt als overheid toch een voorbeeldfunctie, vind ik."

ICT

Binnen haar portefeuille houdt Laura Matthijssen-de Jong zich eveneens bezig met ICT. "ICT is een containerbegrip", zegt ze. "Het gaat deels over de systemen waarmee we werken. Maar bijvoorbeeld ook over het digitaal aanvragen van producten of diensten zoals een paspoort of vergunning. Steeds meer inwoners vragen dit online aan via onze website. De toegankelijkheid van onze website is hierbij essentieel. We moeten voldoen aan bepaalde eisen. Mensen met een visuele beperking moeten bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van ons systeem. Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat we nadrukkelijk rekening moeten houden met de privacy van onze inwoners."

Archiefzaken

Archiefzaken is een ander onderdeel van haar portefeuille. Voor de buitenwacht een onderdeel met een 'geitenwollensokken' imago, weet de wethouder. "Maar het archief is juist heel modern. Alles is gedigitaliseerd. Zo zijn in het archief oude foto's en besluiten van vroeger snel terug te vinden. Het gemeentearchief van Rucphen is nu ondergebracht bij het West-Brabants Archief in Bergen op Zoom". Het West-Brabants Archief (WBA) vervult in de ontwikkeling van een open overheid een spilfunctie als beheerder van de archiefinformatie van het heden, het verleden en de toekomst.

Publieke functie

"Als wethouder heb je echt een publieke functie", aldus Laura Matthijssen-de Jong. "Zo word ik regelmatig aangesproken door inwoners als ik bijvoorbeeld boodschappen aan het doen ben. Dat hoort er gewoon bij. Je moet geen afstand creëren in een kleine gemeenschap. Ik zal altijd luisteren en proberen te helpen. Dat past bij mij. In principe draait alles om communicatie: hoe je met mensen praat, hoe je ze aanspreekt, wanneer je een brief schrijft, noem maar op. Het gaat erom hoe je een boodschap brengt."

Begrijpelijk

"Als gemeente willen we dicht bij onze inwoners en ondernemers staan. Als organisatie proberen we begrijpelijk te communiceren. Naast de traditionele communicatiemiddelen zoals een brief, communiceren we ook steeds meer via social media. We treden ook steeds meer naar buiten. Inwoners moeten weten waar we mee bezig zijn en tijdig hun ideeën kunnen aandragen. We doen het tenslotte allemaal voor hen".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief