Regisseur Mart Schrauwen, leescommissielid Annie Schrauwen, secretaris Annemiek Schrauwen en voorzitter Wim van den Broek verheugen zich op dit bijzondere jubileumjaar.
Regisseur Mart Schrauwen, leescommissielid Annie Schrauwen, secretaris Annemiek Schrauwen en voorzitter Wim van den Broek verheugen zich op dit bijzondere jubileumjaar. (Foto: René Bruijnincx)

Toneelvereniging Vlijt met Volharding viert 100-jarig bestaan

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Er zijn weinig verenigingen die nog als actieve club bezig zijn op het moment dat het 100-jarig bestaan gevierd wordt. De Rucphense toneelvereniging Vlijt met Volharding toont aan dat het zonder enig probleem kan.


2019 wordt voor het toneelgezelschap een Jubileumjaar met hoofdletter. Honderd jaar geleden werd de club op 5 januari opgericht. Het jubileum wordt gevierd komende zaterdag 19 januari. En net als voorafgaande jaren wordt er ook dit jaar een kluchtachtige komedie gespeeld. Die voorstellingen vinden plaats op zaterdag 16 en 23 maart en op zondag 17 maart in Agora.

Geschiedenis

Met behulp van het boekje dat bij het 75-jarig bestaan van de Toneelvereniging werd uitgegeven, weet de voorzitter te melden wat het eerste stuk was dat werd gespeeld. "Dat heette 'Romans of een ontaarde vondeling'. Een aantal vrienden bedacht in 1919 in een café dat ze een toneelstuk wilden opvoeren, en zo geschiedde". Langzaam maar zeker werd er steeds vaker gekozen voor een klucht of blijspel. "De mensen kwamen tenslotte om een avond vermaakt te worden", voegt secretaris Annemiek Schrauwen daar aan toe. In 1949 besloot de vereniging om met een gemengd gezelschap te gaan spelen. Dat werd door de geestelijkheid in die tijd niet erg gewaardeerd en leidde zelfs tot uitsluiting van de voorzitter uit de kerk.

Vereniging

"Onze vereniging telt zo'n 25 leden, waar naast de spelers en technische ploeg ook de oud-leden toe behoren. We tobben al een aantal jaren over de aanwas van onze vereniging. Het afgelopen jaar hebben we drie jongeren mogen verwelkomen, waar we uiteraard heel erg blij mee zijn", weet lid van de leescommissie Annie Schrauwen te melden. En de familie- en vriendenclub weet ook aan te geven dat ze vorig jaar tijdens de repetities de voorbereidingen stil hebben moeten leggen omdat ze al afscheid hadden genomen van De Vaart terwijl het nieuwe onderkomen Agora nog niet gereed was.

Werkwijze

"Tijdens dit jubileumjaar gaan we voor de eerste keer ons toneelstuk opvoeren op het podium van Agora. Het heeft een uiterst professionele uitstraling, waarbij de belichting en het geluid duidelijke verbeteringen zijn ten opzichte van vroeger", weet regisseur Mart. Overigens is de werkwijze in de loop der jaren niet gewijzigd. "We inventariseren eerst wie er op de betreffende uitvoeringsdata kunnen spelen. Van daaruit kunnen we bepalen wat voor stuk we kunnen spelen. Nadat er een zichtzending is aangevraagd, bepaalt de leescommissie het te spelen stuk. Ik heb dan doorgaans ook de rollen al verdeeld", verwoordt de regisseur zijn werkwijze. Daarna beginnen op woensdagavond de lees- en spelrepetities.

Feestdag

"Vanwege het 100-jarig bestaan organiseren we dit jubileumjaar een feest op zaterdag 19 januari. De voorzitter zal daar speechen, het eerste exemplaar van het nieuwe boekje dat de geschiedenis van de vereniging beschrijft wordt uitgereikt en harmonie NeO zal een muzikale bijdrage leveren. Oud-leden, Rucphense verenigingen en toneelverenigingen uit de omgeving zijn voor de receptie uitgenodigd", vat voorzitter Wim de feestdag samen. "En daarna is er voor de leden zelf een besloten feest".

Jubileumuitvoering

"Op 16, 17 en 23 maart voeren we het toneelstuk 'KomKommer en Kwel' op in Agora. Vanwege die nieuwe omgeving is dat voor ons natuurlijk ook best wel spannend", vertelt Annemiek, "maar we hebben er als vereniging wel heel veel zin in".

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief