Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr: 'We blijven werken aan  een mooie, aantrekkelijke en veilige gemeente'
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr: 'We blijven werken aan een mooie, aantrekkelijke en veilige gemeente' Foto: Corine Roks

'Trots op alles wat Rucphen te bieden heeft'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr voelt zich thuis in Rucphen

Acht jaar geleden, in januari 2011, werd ze benoemd tot burgemeester van de gemeente Rucphen als opvolgster van VVD-partijgenoot Rinus Everaers die enkele maanden daarvoor met vervroegd pensioen ging. Voor Marjolein van der Meer Mohr is de gemeente Rucphen echt 'thuis' geworden. "Ik voel me een echte local", zegt ze.

Het zijn niet alleen mooie woorden, maar ook gemeende woorden. "Toen ik hier begon, ben ik in het centrum van Sint Willebrord gaan wonen", vertelt ze. "Het wonen in de dorpskern heeft gezorgd voor een snelle integratie. "Je krijgt zo snel contact met mensen. Ik merk dat mensen het waarderen als je een praatje met ze maakt en hier je boodschappen doet. Dat vind ik zelf ook erg prettig".

Voorrecht

Deze maand is de burgemeester verhuisd. Ze is in de gemeente Rucphen blijven wonen. In Sprundel, nabij de dorpskern en op loopafstand van de supermarkt. Er zal dus in de omgang met inwoners niets veranderen. "Tussen de mensen zijn en mensen ontmoeten is het mooiste aan het ambt van burgemeester", vindt Marjolein van der Meer Mohr. "Ik voel me echt burgermoeder." Ze noemt vooral haar bezoeken aan 60-jarige en 65-jarige bruidsparen en aan 100-jarigen bijzonder. "Het is een voorrecht dat ik bij die mensen thuis mag komen en hun verhalen mag horen over hun levens en hoe het vroeger was. Ik geniet echt van die verhalen."

Constructief

De burgemeester vindt haar rol als voorzitter van het college en van de gemeenteraad ook erg prettig. "We hebben een gemeenteraad die constructief werkt en vooruit durft te kijken. Een raad met visie. De schouders eronder en stappen maken! Er zijn wel discussies over en weer, maar altijd met een doel voor ogen. Dat vind ik heel mooi. Ook het college werkt prettig met elkaar samen. Ik merk dat ieder lid van het college erg betrokken is bij de gemeente. Inhoudelijk zijn ze goed op de hoogte. Ze willen er net als ik ook echt voor de mensen zijn. Ook de wethouders hebben een duidelijke visie en weten waarvoor ze 'aan de lat staan'.

Balans

"Ik ben overigens ook erg blij met de balans die er nu is in het college: drie vrouwen en drie mannen. Toen ik begon was ik de enige vrouw in het college. Bovendien telt het huidige college weer een derde partij. Dat geeft weer andere input. Het is niet zo dat altijd alles per se moet veranderen. Je moet echter wel open staan voor een nieuwe blik van buitenaf en 'out of the box' denken. Wij durven voor de troepen uit te lopen." Ze roemt in één adem ook de wijze waarop in de gemeente Rucphen het politieke spel wordt gespeeld. "Er is nooit ruzie of oneigenlijk taalgebruik. Het wordt nooit persoonlijk. Dat vind ik heel knap."

Overheidsparticipatie

Niet alleen de samenwerking binnen de gemeente is prettig. "We werken als gemeente met heel veel partijen samen. Uiteraard met onze inwoners, verenigingen, ondernemers, vrijwilligers etc. We hebben hen ook echt nodig. Zij maken de gemeente. Ze denken mee en hebben vaak hele goede ideeën en initiatieven. Dat past ook bij overheidsparticipatie. Inwoners komen vaak zelf met een initiatief. Wij helpen hen daarbij, maar ze moeten het zelf doen. Zo wordt het echt iets van onze inwoners."

Ideeënmakelaars

"We hebben nu ook ideeënmakelaars. Inwoners kunnen bij hen terecht als ze een idee hebben. De ideeënmakelaars denken mee en brengen inwoners in contact met mensen en organisaties die verder kunnen helpen. Voor iedere kern hebben we twee of meer ideeënmakelaars."

Samenwerking

"Ook de samenwerking met andere gemeenten in de regio is constructief. We doen veel in De-6 verband. Dat is een samenwerking op allerlei terreinen met vijf andere gemeenten in de regio, namelijk naast Rucphen, ook Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal en Zundert. Samen bereik je soms meer dan als gemeente alleen. Om goede resultaten te boeken werken we ook samen met professionele organisaties en externe partners. Die contacten zijn heel breed, maar altijd goed. Denk aan politie, justitie, GGD, GGZ, zorginstellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven et cetera. We doen het uiteindelijk allemaal samen".

Veilige gemeente

Openbare orde en veiligheid is een van de belangrijke onderdelen van de portefeuille van de burgemeester. "Ik maak me sterk voor een veilige gemeente. Iedereen moet hier fijn kunnen wonen. Dat betekent dat je soms moet ingrijpen en maatregelen moet nemen. We geven duidelijk aan wat wel kan en wat we niet tolereren. Zijn er zaken die de veiligheid negatief beïnvloeden, dan maak ik er werk van en pak ik deze aan. In veiligheid kan ik het verschil maken. We gebruiken daartoe dan ook alle beschikbare instrumenten."

Keerzijde

De harde aanpak heeft soms ook een keerzijde. In Sint Willebrord leidde het ertoe dat in augustus 2015 de auto van de burgemeester in brand werd gestoken. Marjolein van der Meer Mohr kan er nog altijd kwaad over worden. "Dat gaat alle perken te buiten. Ik accepteer ook geen agressie tegen medewerkers, handhavers of wethouders. Zo ga je niet met elkaar om," vindt de burgemeester.

Ondermijning

"Als gemeente krijgen we meer taken toebedeeld, ook op het gebied van veiligheid en bestrijding van criminaliteit. Dat geeft ons enerzijds meer ruimte om zelf in te grijpen. Anderzijds mag er volgens burgemeester Marjolein van der Meer Mohr wel wat verandering plaatsvinden op het gebied van strafvordering. "De straffen die worden uitgedeeld zijn vaak matig. Ook in dat opzicht zouden we strenger moeten optreden. Ook hierin is samenwerking heel belangrijk. Bij ondermijning bijvoorbeeld werken we nauw samen met de provincie. Een voorbeeld daarvan is het project Vitaal Buitengebied. We doen controles in het buitengebied om ondermijning tegen te gaan. Dat doen we vooral preventief."

Aanpak drugsgebruik

"Ook in de aanpak van drugsgebruik hebben we als gemeente een actieve rol. We hebben een aantal jaren geleden al aan de bel getrokken over het probleem van drugsgebruik. Recent is daar op de landelijke tv ook een documentaire over geweest. Het is goed dat er aandacht voor is. Wat me wel steekt is dat er als het over GHB gaat, al snel naar onze gemeente gekeken wordt. Het is echter een regionaal en zelfs landelijk probleem. We hebben de laatste jaren flinke slagen gemaakt in de aanpak van criminaliteit. Dat hebben we mede kunnen doen dankzij de geweldige inzet van onze wijkagenten, BOA's en buurtpreventisten. Zij verrichten heel goed werk".        

Mooie wielerevenementen

Hoewel de gemeente dus fors inzet op de aanpak van criminaliteit, heeft de burgemeester het liever over andere dingen. "We hebben hier zó veel mooie dingen waarop we trots mogen zijn. Dat mag zeker meer aandacht krijgen. Op wielergebied hebben we veel te bieden. We hebben hele mooie wielerevenementen zoals De Dorpenomloop, de Yellow Jersey Classic en de Cyclocross. In 2020 wordt hier het NK Veldrijden gereden, hoe bijzonder is dat! Van oudsher kennen we hier ook veel wielerhelden. Maar ook bij andere sporten hebben we naam gemaakt. Of het nu gaat om topsport of sportbeoefening op amateurniveau, we hebben het hier allemaal. Ook op recreatief gebied is er veel te zien en te beleven. We hebben een eigen sneeuwhelling, mooie fiets- en wandelroutes en kunnen de vakantieganger veel rust en ruimte bieden".

Toekomstvisie

"Ook onze eigen inwoners hebben we veel te bieden. We hebben veel voorzieningen binnen onze eigen gemeente. Ook hebben veel dorpskernen in het centrum al een facelift gekregen. Voor Rucphen gaan we dat nog doen. We hebben veel goede horecavoorzieningen, een daarvan heeft onlangs zelfs een ster behaald. Ook hebben we een mooi bedrijventerrein dat de laatste jaren flink is uitgebreid. We hebben zelfs een aantal ondernemers in ons midden die landelijk bekend zijn. We zijn al goed op weg met de realisatie van de Omleiding, zodat de kernen en het bedrijventerrein goed bereikbaar zijn. Maar we zijn er nog niet. We willen een aantrekkelijke gemeente zijn op het gebied van wonen, werken, recreëren en ondernemen. Dit staat allemaal beschreven in onze toekomstvisie Puur Rucphen 2030. De lijnen om dit te bereiken zijn uitgezet, we zijn nu volop met de uitvoering bezig.

Kindertop

Een evenement waar ik ook bijzonder trots op ben is de Kindertop die we vorig najaar georganiseerd hebben. We hebben kinderen gevraagd wat hun dromen zijn voor de gemeente. Dit heeft prachtige ideeën opgeleverd. Zelfs de Commissaris van de Koning heeft de Kindertop bezocht. We zijn nu volop bezig met de voorbereiding van de Burgertop. Kortom, er is veel om trots op te zijn in onze gemeente. We blijven werken aan een mooie, aantrekkelijke en veilige gemeente", besluit de burgemeester.

                                



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief