Afbeelding
Foto: Corine Roks

Kraaierijk wacht met smart op komst nieuwe Prins

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Deze Carnaval een prinsloze kopgroep voor het Kraaierijk. Het gezelschap bestaat wel uit Sjampetter Anton, Petemoei Brigitte, Nar Kwibus en Grote Boer Jan. Het Prinsenpak wacht geduldig op een nieuwe leutvorst, want mocht die zich alsnog aanbieden, dan is het erekostuum snel vermaakt. Het is dit carnavalsfeest immers 'passe en mete' in het Kraaierijk.

"Onze raad is goed vertegenwoordigd, en dat geldt ook voor onze jeugdraad. Maar een nieuwe Prins, liefst met hofdame, is zeer welkom binnen de kopgroep. De taken van de Prins richten zich voornamelijk op een klein openingswoordje bij het bezoek aan het Kraaievolk", aldus Petemoei Brigitte, alias Brigitte Matthijssen.

Ouderenbrunch

Petemoei zorgt voor wat lekkers bij de grote optocht én de kinderoptochten, waarvan Rucphen er maar liefst twee heeft. "De schooloptocht, waaraan beide basisscholen meedoen, op vrijdagochtend 1 maart en de jeugdoptocht op dinsdagmiddag. Na de schooloptocht brengt de jeugdraad een bezoekje aan Centrum voor Wonen & Zorg Kerkakkers. Trouwens, nieuw dit jaar is de ouderenbrunch die plaatsvindt op maandagochtend 4 maart in gemeenschapshuis Agora. Deze is bedoeld voor 55-plussers en de aanmeldingen stromen binnen", laat Petemoei weten.

Kraaiemauwen

Onder de veren van het Kraaierijk bevinden zich gerenommeerde bouwgroepen waar menig gemeente jaloers op is. Aan deelnemers voor de grote optocht dus geen gebrek. "Wagens én loopgroepen, daarin is Rucphen rijk vertegenwoordigd. Iedereen is enthousiast, en als er iets in Kraaierijk te doen is, zijn ze present", vult de Grote Boer, Jan van Overveld aan. Een van die uitgaanstoppertjes is het Kraaiemauwen bij café De Wereld. "Dit jaar zes tonpraters waarvan vier uit eigen nest", benadrukt Rutger van der Ven die in de kopgroep de functie van nar bekleedt. Ook de lancering van de pubquiz, zo'n twee jaar geleden, blijkt een succes. Rutger: "Een ludieke activiteit tijdens het Elfde van de Elfde Bal. Het liedjesfestival heeft hiervoor plaatsgemaakt".

Bouwgroepen

Opvallend is de naam sjampetter, de functie in de kopgroep die in omringende dorpen betiteld wordt als pliesie. Anton Hartmans geeft uitleg: "Onze eerste diender heette Gulickx, afgeleid van de naam van een Rucphense veldwachter. Ik heb mijn wortels in Tullepetaonestad (Roosendaal, CR) en daar hebben ze een sjampetter. Dus toen ik drie jaar geleden werd geïnstalleerd, hebben we voor de Roosendaalse variant gekozen". De strijd om de Mooiste Carnavalswagen is nog wel een dingetje tussen Rucphen en Roosendaal. "De Rucphense bouwgroepen zijn erg fanatiek. Enkele wagens die in onze leutstoet meerijden, staan ook aan de start in Roosendaal". In 2018 hebben de Rucphense bouwers in hun categorie de eerste plaats veroverd in Tullepetaonestad.

Kop op

Het is in het verleden al een keer eerder voorgekomen dat het Kraaierijk het zonder Prins moest stellen. De Kraaiegroet, duim onder de kin, hand omhoog, kwam hier goed tot zijn recht; 'Kop op, we laten ons niet kennen'. De veerkracht is prima in het Kraaierijk. En heeft zich in de aanloop naar Vastentijd nog steeds geen Prins aangemeld, dan bemannen de Jeugdprins en -Prinses het Kraaienest tijdens de grote optocht op zondag 3 maart. Aanvang 13.30 uur in het centrum van Rucphen. De Kraaiverbranding vindt op dinsdagavond op het Raadhuisplein plaats. Let op, twee uurtjes eerder dan gewend, om 18.11 uur om precies te zijn.

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief