Afbeelding
Foto: Stichting Machiavelli - Jos Wienen

Machiavelliprijs voor 'de bedreigde burgemeester'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr gaf woensdagmiddag acte de presence bij de uitreiking van de Machiavelliprijs. Dit jaar is de prijs toegekend aan 'de bedreigde burgemeester'.

Jaarlijks wordt de prijs toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar ging de prijs naar oud-minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) voor haar initiatief, het vrouwenfonds SheDecides.

Geweldsdreiging

Dit jaar is de prijs toegekend aan 'de bedreigde burgemeester'. 'De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is publiek te communiceren vanwege geweldsdreiging. De Machiavelliprijs is daarom dit jaar een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is', aldus het juryrapport.

Prijsuitreiking

Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, nam de Machiavelliprijs 2018 in ontvangst uit handen van Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli.Hij deed dit namens de groep bedreigde burgemeesters. Een aantal van hen was eveneens bij de prijsuitreiking aanwezig: Joyce Langenacker (Ouder-Amstel), Frank van der Meijden (Laarbeek), Wil Houben (Voerendaal), Jan Boelhouwer (Gilze-Rijen), Marjolein van der Meer Mohr (Rucphen), en Annemiek Jetten (Vlaardingen). Wienen moest wegens bedreigingen onderduiken en wordt streng beveiligd. Eind vorig jaar wees Elsevier Weekblad de burgemeester al aan als Nederlander van het Jaar 2018, omdat deze ambtsdrager zo onder vuur ligt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief