Voorzitter René van Nijnatten met Prins Peer d’n Eerste die een toepasselijk peertje aan zijn scepter heeft.
Voorzitter René van Nijnatten met Prins Peer d’n Eerste die een toepasselijk peertje aan zijn scepter heeft. Foto: Corine Roks

Kopgroep en Raad van Elf blijven plakken in Torensjouwerslaand

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SCHIJF - Prins Peer d'n Eerste uit Torensjouwerslaand heeft niets te klagen. Zijn gevolg is overcompleet, de kopgroep bestaat niet alleen uit Nar Jan, Boer Gijs en Pliesie Henk, maar heeft ook de Schijvenaar Peter in de gelederen. De raad telt de volle elf leden en de jeugdraad kan rekenen op negen aanhangertjes. Eenmaal geïnstalleerd kunnen de Torensjouwers maar moeilijk afscheid nemen van hun clubje. Hoe toepasselijk is daarom het thema: 'We blève plakkuh'.

"Jan van Overveld, beter bekend als Jan Boerenbond, is onze nar. Hij loopt al drieëndertig jaar mee bij Carnavals Vereniging Torensjouwers Schijf. Eenmaal geïnstalleerd is het maar moeilijk afscheid nemen, bijna ons hele gezelschap bestaat uit leden die meer dan tien jaar meelopen", laat Prins Carnaval Schijf, Peter van Nijnatten, weten.

Weddenschap

Zijn broer René, die tevens voorzitter en raadslid is, vult aan: "Maar we hebben dit jaar ook nieuwe aanwas, geboren uit een weddenschap. Paul Suijkerbuijk, de voorzitter van voetbalvereniging VV Schijf, zou onze raad komen versterken als de Heren 1 kampioen werden. In 2018 was het zover, de weddenschap is verzilverd".

Ziekenbezoek

Traditiegetrouw staat een week voor het leutfeest het ziekenbezoek in de planning. "Met de kopgroep verzorgen we deze bezoeken, een activiteit die in ons dorp erg gewaardeerd wordt", spreekt de voorzitter.

Carnavalslied

Sinds Peer d'n Eerste in vastentijd de scepter zwaait, nu voor het vierde jaar, wordt er jaarlijks een Schijfs Carnavalslied gelanceerd. "Met ons motto als rode draad en dit jaar op de melodie van de Netflix-serie 'La casa de Papel'. Alles plakt, van de pannenkoeken tot eieren met spek, van bier en schrobbelèr tot de vloer van het café", onthult hij de tekst.

Moederkusbal

Over cafés gesproken: alle horecagelegenheden zijn tijdens het leutfeest geopend, een unicum in de Schijfse geschiedenis. "En we brengen ze allen, op gepaste wijze, een bezoekje", vult de voorzitter aan. Komende vrijdag wordt het Carnavalslied gezongen tijdens het Moederkusbal in 't Wapen van Schijf. "Altijd volle bak, een toppertje in Schijf. Zelfs de dames uit omstreken zijn op deze avond in ons dorp te vinden", aldus de heren.

Kerkviering

Iets waar de Schijvenaren zich ook in onderscheiden is de kerkviering die op zaterdag 2 maart gepland staat. "Om 19.00 uur is iedereen welkom in de Martinuskerk. Samen met Pastor Wim van Reen geven we inhoud aan de dienst, waarbij ik gebruik mag maken van de preekstoel", aldus de leutvorst. Het is voor het 43ste jaar dat deze kerkdienst op de agenda van de Torensjouwers staat, met een jubileumviering in het verschiet. Na de bezinning volgt de Bonte Avond bij 't Wapen van Schijf. "Een avond vol gezelligheid waarbij de winnaar 22 consumptiemunten ontvangt. De deelnemers zijn altijd heel fanatiek. Overigens kunnen talenten, in de ruimste zin des woords, zich nog opgeven", laat de voorzitter weten.

Optocht

Hopelijk blijven ze niet te lang plakken want de volgende dag moeten de Prins en zijn gevolg weer fris en fruitig aan de start van de optocht verschijnen. Deze begint om half twee. Peter van Nijnatten heeft nog een nieuwtje: "Dit jaar rijdt onze Pliesie op een nieuw varken". Waarna de heren er snel aan toevoegen: "Een gemotoriseerd exemplaar dat nu in de maak is".

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief