Foto: Addo Sprangers

PVV en FvD scoren in Rucphen

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - De provinciale verkiezingen zijn de doorbraak geworden van Forum voor Democratie (FvD). Winst was er ook voor GroenLinks. CDA, D66, PVV en de PvdA verloren zetels. De coalitie is de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt.


In de gemeente Rucphen slaagde FvD er niet in om een meerderheid van de stemmen in de wacht te slepen, al scoorde de partij met 18,8 % van de stemmen prima. PVV bekleedt met 28,4 % van de stemmen de koppositie. Samen hebben de twee partijen dus bijna wel de helft van de stemmen binnengesleept. De derde partij in Rucphen is het CDA met 11,7 % van de stemmen. Zij bleef daarbij nipt voor de VVD (11,6 %), zo wijst de voorlopige uitslag uit.

Hogere opkomst

Er was in de gemeente Rucphen een fors hogere opkomst bij verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap dan vier jaar geleden. In 2015 ging 32 % van de kiesgerechtigde inwoners stemmen op het waterschap, dit jaar was dat 42 %. Het opkomstpercentage voor de verkiezingen voor Provinciale Staten was in 2015 nog 36 %, nu maakte 46,6 % van de kiesgerechtigde inwoners de gang naar het stemlokaal.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief