Wim Koevoets, hier met paard Bram, is een topper in zijn tak van sport.
Wim Koevoets, hier met paard Bram, is een topper in zijn tak van sport. Foto: Corine Roks

Paardensportvereniging St. Isidorus viert 60-jarig bestaan

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - Uiterste concentratie tijdens de ploegwedstrijden van paardensportvereniging St. Isidorus die afgelopen zondag plaatsvonden op het vertrouwde adres op de Klein Zundertseweg in Sprundel. Voor de twintigste keer worden deze nostalgische precisiewedstrijden door de vereniging gehouden. Op deze zondag wedijveren zo'n twintig deelnemers. Behalve ploegers bevinden zich onder de ruim zestig leden ook dressuur- en springliefhebbers. Dit jaar hebben zij allen iets te vieren: St. Isidorus bestaat zestig jaar.

De Sprundelse vereniging zag in 1959 het levenslicht, vernoemd naar de patroonheilige van de boeren. "Toen werden de paarden gebruikt voor het werk op het land. Op zondag, na de ochtendmis, wilde men ontspanning, dat zich heeft vertaalt naar de oprichting van onze vereniging", geeft secretaris Esther Yedema uitleg."Onder de man, dat betekent te paard, ging men op zondagmiddag naar de dressuur- en springwedstrijden. Later werden binnen onze vereniging de menners actief, de huidige ploegers", vult zij aan.

Nederlandse titels

En de ploegers van St. Isidorus zijn goed, zo niet de beste van Nederland. In het verleden zijn er al heel wat Nederlandse titels behaald. Huidig kampioen Wim Koevoets uit Sprundel heeft nu driemaal op rij het Nederlands goud met wentelploeg enkelspan te pakken. Topsport waarbij niet snelheid maar precisie telt. Dat blijkt wel op deze zondagmorgen waarbij Koevoets tekst en uitleg geeft nadat hij zo'n vier rechte banen met zijn Belgisch trekpaard Bram heeft geploegd. "De beginvoor, de eerste geul, moet zo recht mogelijk zijn. Zoals je ziet is het te ploegen stuk akker van mijn buurman Kees en mij niet precies rechthoekig, maar loopt wat toe. Wij nemen deel aan het onderdeel geerploegen". Over de ploegconditie van de akker is Koevoets dik tevreden. "Boerenkool heeft erop gestaan, en daarvoor aardappelen".

Jongeren

Het landbouwspektakel op de akker van gastheer Wim Koevoets trekt veel bekijks, ook buurtbewoners komen het schouwspel bewonderen. "Vroeger bewerkte ik op deze manier mijn land, maar zodra de tractor zijn intrede deed, ben ik overgestapt", aldus de overbuurman. Het zijn vooral ouderen die deze tak van sport beoefenen. Co van de Sande heeft veel jongeren het vak geleerd, maar deze jeugd is inmiddels ook wat ouder.

Gedicht

Dat dit stukje nostalgische arbeid tot creativiteit beweegt, toont Riet Vergouwen uit Sprundel, één van de trouwe leden. Voor de twintigste editie van deze wedstrijden heeft zij een mooi gedicht geschreven met de titel; 'En de boer hij ploegde voort', te bewonderen in de partytent waar traditiegetrouw de pannenkoeken worden gebakken.

Dressuur- en springwedstrijden

De vereniging heeft een trouw ledenbestand, waarvan de oudste 89 lentes telt. "En ons jongste lid acht. De jongere generatie richt zich op de dressuur- en springwedstrijden, van beginklasse tot subtop. Hoe hoger de klasse, hoe beter je paard ontwikkeld moet zijn zoals spierkracht en conditie. Maar het belangrijkste is plezier en de omgang met je paard", vindt Yedema terwijl zij Zorro een aai over zijn hoofd geeft. Sinds vorig jaar heeft St. Isidorus een viertal in de ring. "Vroeger telde onze vereniging vier- zes en achttallen. Maar de paardensport is individueler geworden, iedereen traint voor zichzelf. Daarom is deze synchroon dressuurproef voor onze club best bijzonder", aldus de secretaris.

Teugel- en leidselrit

Eenmaal per jaar organiseert de Sprundelse vereniging een dressuur wedstrijd, dit jaar op Eerste Paasdag, 21 april bij de Keytenburg in Rucphen. Op 26 mei staat er een teugel- en leidselrit op de planning. Om het 60-jarig jubileum te vieren staat er dit najaar een gezellig dag op de agenda voor de leden. "Zonder paard, zodat iedereen kan deelnemen", besluit Zorro's amazone.

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief