Voor winkeliers in de gemeente Rucphen liggen er mogelijk ruimere openingstijden op zondag in het verschiet.
Voor winkeliers in de gemeente Rucphen liggen er mogelijk ruimere openingstijden op zondag in het verschiet. Foto: Addo Sprangers

Winkels in gemeente Rucphen straks op zondag langer open

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Als het aan het Rucphense college ligt, kunnen ondernemers in de gemeente Rucphen vanaf 1 juni ruimere openingstijden hanteren. Winkels mogen dan open zijn van 8.00 uur tot 20.00 uur. Nu is dat op zondag nog van 9.00 uur tot 18.00 uur.

Burgemeester en wethouders willen dat de winkels in de gemeente Rucphen straks de mogelijkheid krijgen om langer open te zijn. Het college gaat de gemeenteraad hiertoe voorstellen de verordening Winkeltijden 2019 vast te stellen. De verruiming sluit volgens burgemeester en wethouders aan bij de wensen van de ondernemers.

Vrijstelling

Achter het voorstel ligt ook een praktische reden. Momenteel geldt namelijk nog de gewijzigde Winkeltijdenwet welke op 1 juli 2013 in werking trad. Deze hield verband met het verruimen van de bevoegdheid van gemeenten om vrijstelling te verlenen van de verboden met betrekking tot de zondag en een aantal feestdagen.

Toerisme

De winkeltijdenwet zoals die gold vóór 1 juli 2013, bepaalde onder andere dat de gemeenteraad bij verordening voor maximaal twaalf dagen per jaar vrijstelling kon verlenen van het verbod een winkel voor het publiek geopend te hebben op zon- of op bepaalde feestdagen. Het aan winkels toestaan van meer dan twaalf koopzondagen per jaar kon uitsluitend door het in de verordening opnemen van een bepaling met toelichting waaruit duidelijk zou moeten blijken dat er sprake is van substantieel en autonoom toerisme. Met de inwerkingtreding van de gewijzigde Winkeltijdenwet kwam de beperking van twaalf dagen (en dus het aantonen van toerisme) te vervallen.

Achterhaald

Het is hiermee aan de gemeenteraad om het aantal koopzondagen te bepalen. In de huidige winkeltijdenverordening van 2012 is bepaald dat winkels op alle zon- en feestdagen open mogen zijn tussen 9.00 uur en 18.00 uur. Een achterhaalde situatie, zo vindt het college. In de praktijk is namelijk gebleken dat dit niet meer overeenkomt met de huidige ontwikkelingen in ondernemersland. Er is een duidelijke behoefte aan ruimere openingstijden op zon- en feestdagen. In de omliggende gemeenten kunnen winkels nu al langer open zijn op zondag. Daarom is in de verordening bepaald dat de winkels op zondag open mogen zijn tussen 8.00 uur en 20.00 uur. Door de inwerkingtreding van de gewijzigde Winkeltijdenwet hoeft in de verordening geen toelichting meer te worden opgenomen voor toerisme. De nieuwe verordening sluit volgens het college aan op de gewijzigde winkeltijdenwet.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief