V.l.n.r. Chrétien, Renske, Wouke en Corien Rokx.
V.l.n.r. Chrétien, Renske, Wouke en Corien Rokx. Foto: Corine Roks

Sprundels gezin Rokx in de ban van Roparun

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - Op 8, 9 en 10 juni staan 326 teams aan de start van de 28ste editie van de Roparun, een estafetteloop met startlocaties in Parijs en Hamburg met een gezamenlijke finish in Rotterdam. De Roparun heeft als gemeenschappelijk doel; palliatieve zorg voor mensen met kanker. Een van de deelnemende teams is SV Sprundel, dat met acht lopers, vier fietsers, chauffeurs, navigators, fysio en catering zich al maanden voorbereidt op deze sponsorloop. Het gezin Rokx uit Sprundel doet verslag.

"Een initiatief van Ilse Melissen en Susanne Peeters, twee meiden uit ons damesteam van SV Sprundel. In de kleedkamer werden de eerste plannen gesmeed, en uiteindelijk hebben we een team geformeerd van 31 sportievelingen, met Susanne als team captain", laat Corien Rokx weten. Samen met haar man Chrétien en haar dochter Wouke begeleiden zij de lopers per fiets. Dochter Renske staat ingeschreven als reserve- loper, maar traint mee, zodat ook zij inzetbaar is als loper.

Fietsers

"Elke loper wordt begeleid door twee fietsers, één voor en één achter de hardloper. De fietsers hebben de taak te navigeren en toe te zien op de veiligheid. Dit conform de voorschriften van de organisatie", vult Rokx aan.

Blokken

Dochter Wouke over het traject: "We hebben ons opgedeeld in twee teams; elk team telt vier lopers en twee fietsers, de basis om de afstand van 533 kilometer te overbruggen. Onze teams wisselen elkaar af in blokken van gemiddeld 55 kilometer. Behalve lopers en fietsers bestaat het team uit een chauffeur en navigator van het begeleidend busje. Elke loper rent een afstand van 1,5 kilometer, waarna hij of zij wordt afgewisseld. De loper rust dus 4,5 kilometer uit in het busje. De fietsers begeleiden de vier lopers continu. Na deze afstand is het de beurt aan team 2, en kan team 1 op krachten komen en mogelijk wat slapen in de meereizende touringcar, met aan boord fysiotherapeuten en mensen voor de catering".

Motivatie

Over de motivatie is Corien duidelijk: "Kanker loopt helaas als rood draadje door onze familie. Twee van mijn tantes zijn op veel te jonge leeftijd gestorven aan borstkanker, waarna is gebleken dat ook ik drager ben van het risicovolle gen. Mijn schoonvader en oom zijn helaas niet meer in ons midden omdat zij de strijd tegen longkanker hebben verloren".

Ervaring

Voor het training- traject heeft SV Sprundel een beroep gedaan op ervaringsdeskundigen Jan Muller en Adrie van de Lindeloof, die lopers en fietsers goed voorbereiden. De ervaring leert dat het venijn schuilt in de korte afstanden. "Het starten is het moeilijkst, net op het moment dat de spieren weer wat afgekoeld zijn. Tijdens de trainingen constateerden we ook overenthousiasme, waardoor te hard werd gerend. We proberen een gemiddelde snelheid van zo'n 11 kilometer per uur aan te houden, dan is het blok goed vol te houden", laat Corien weten.

Navigatie

Een non- stop run, inclusief twee nachten. "Dat is pittig, daarom hebben we afgelopen zaterdag het blok Antwerpen- Steenbergen in de late middag getraind. Antwerpen staat bekend als een van de ingewikkeldste navigatie stukken op het gehele parcours. Daarin zit eveneens een uitdaging", aldus Wouke. Inmiddels heeft de Sprundelse voetbalclub al 15.000 euro voor het goede doel op de teller staan, een bedrag dat elke dag toeneemt door donaties en diverse acties.

Zie voor meer info: www.roparun.nl

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief