Els van Meer, 'surrogaatmoeder' op het Munnikenheide College in Rucphen.
Els van Meer, 'surrogaatmoeder' op het Munnikenheide College in Rucphen. Foto: Corine Roks

Els van Meer kan dertig jaar Munnikenheide moeilijk loslaten

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Aulamedewerkster Els van Meer (66) heeft maandag met pijn in haar hart afscheid genomen van haar baan bij het Munnikenheide College Rucphen. Kijken de meeste pensioengerechtigden verlangend uit naar hun laatste werkdag, de aulamedewerkster zag er als een berg tegenop. "Wat zal ik ze missen, de leerlingen, leerkrachten en conciërge", laat Els in dit interview, voorafgaand aan haar afscheid, weten. En dat gemis blijkt wederzijds, zo wordt in de drukke aula bevestigd.

"Elske moet blijven", is de reactie van de leerlingen tijdens het fotomoment. De jong- volwassenen willen allemaal wel met de aula- medewerkster op de foto, iets dat op die leeftijd niet altijd vanzelfsprekend is.

Luisterend oor

"Elske, zo word ik liefkozend genoemd. De Leerlingen zien mij als een soort surrogaatmoeder, een rol die ik in de afgelopen zes jaar heb opgebouwd. Ik voel aan wanneer zij niet lekker in hun vel zitten en bied een luisterend oor. Maar ook leuke dingen worden met mij gedeeld, zoals beautyproducten. En de jongens, die in de pauze graag een potje voetbal spelen, geef ik bijnamen van profs. Zo hebben we daar de nieuwe Drogba", waarbij Els al lachend wijst naar een van de leerlingen.

Schoonmaakster

Zes jaar werkt zij nu als aulamedewerkster op het Munnikenheide College in Rucphen, daarvoor op locatie Etten-Leur. Haar carrière start in het jaar 1989, als invalkracht schoonmaakster bij Don Bosco, de voormalige LTS in Etten-Leur. Al snel wordt de invalfunctie verruild voor een vaste aanstelling, een baan die zij twintig jaar lang vervuld.

Relaxter

Met de bouw van Munnikenheide Etten- Leur krijgt haar loopbaan een verrassende switch. Zij wordt aangesteld als aula- medewerkster, een functie met taken als surveillance tijdens de pauzes, opruimen, en de zorg voor verse koffie en thee. "In het begin vond ik dat best pittig, vooral het surveilleren. Tot het moment dat ik besloot om wat relaxter met de situatie om te gaan. Een praatje maken met de leerlingen in plaats van altijd maar corrigerend op te treden. En dat pakte heel positief uit".

Familiair

Na vijf jaar Munnikenheide Etten-Leur wordt Els van Meer overgeplaatst naar locatie Rucphen. "Daar zag ik toch wel een beetje tegenop. Ik ben geboren en getogen op Sint Willebrord en vreesde voor de familiaire betrokkenheid. En laat dat nou net het leuke aan locatie Rucphen zijn. Veel leerlingen ken ik al, en nieuwkomers weet ik vaak te linken aan families. En zien leerlingen mij buiten schooltijd, dan roepen ze enthousiast mijn naam".

Conciërge

Ook collega's hebben bijgedragen aan een warm onthaal in Rucphen, conciërge Martin van Rijswijk over Els: " Zij is het cement tussen de stenen, een heel warm persoon waar leerlingen én personeel hun hart kunnen luchten. Ik ga haar erg missen, we hebben samen lief en leed gedeeld". Een opvolger is al gevonden, tijdens de sollicitatieprocedure inclusief een meeloopsessie mocht Els haar voorkeur uitspreken. "Mijn opvolgster zocht direct contact met de leerlingen, iets dat ik erg belangrijk vind".

Genieten

Els gaat in haar vrij gekomen tijd nog meer genieten van haar twee kleinkinderen, waarop ze twee dagen per week past, en ook voor haar man en vriendinnen krijgt zij nu meer tijd. Tijdens dit interview, een week voor haar afscheid, schiet de aula- medewerkster geregeld vol en besluit: "Ik heb me voorgenomen niet te huilen op mijn laatste werkdag, maar ik denk dat ik straks wel een handdoek kan gebruiken".

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief