Afbeelding
Foto: René Bruijnincx

Piet en Jo van Broekhoven-Elst al 60 jaar getrouwd

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - Op 14 mei waren ze 60 jaar getrouwd. Jo Elst uit Schijf en Piet van Broekhoven uit Zegge groeiden alle twee op in de boerenbedrijven van hun ouders. Van jongs af aan waren ze gewend om thuis de handen uit de mouwen te steken.

Jo Elst werd geboren in Schijf en groeide op de boerderij van haar ouders op. "Ik ging in Schijf naar een gemengde school", vertelt ze. Piet van Broekhoven werd geboren in Zegge, maar groeide op in de boerderij van zijn ouders in Rucphen. "Piet kwam uit een gezin met vijf kinderen en ik uit een gezin met zeven", gaat Jo verder. "Na de lagere school heb ik in Rucphen nog naailes gevolgd, maar ik moest al tijdens mijn schooljeugd helpen met melken". Piet ging na de lagere school nog naar de land- en tuinbouwschool in Oudenbosch, maar was ook al werkzaam op het bedrijf van zijn ouders.

Zelfvoorzienend

"Tijdens de oorlog zijn we nooit iets tekort gekomen", weet Van Broekhoven nog. "We hadden alles 'aan onszelf', zodat we voldoende eten en drinken hadden". "Kleding was er nauwelijks te krijgen, maar voor de rest waren we zelfvoorzienend", vult zijn echtgenote aan. "We fietsten 's ochtends om half vijf naar de weilanden om te helpen bij het melken van de koeien. Dat was een vanzelfsprekendheid en dat deed je dus gewoon".

Verkering

Tijdens carnaval en 'verloren maandag', de eerste week van januari, gingen ze dansen in de voormalige Eratozaal op de Kaai in Roosendaal. "Daar speelde dan een orkestje en werd er gedanst. Zo hebben we ook verkering gekregen en we kwamen 's woensdags bij elkaar over de vloer om een 'potje te kaarten'. Maar we moesten altijd weer op tijd thuis zijn, omdat het de volgende dag vroeg dag was."

Huwelijk

"Op 14 mei 1959 trouwden we in Schijf voor de kerk en in Rucphen voor de wet. Het was prachtig weer en heel warm.Er werd gefeest in de stal van de boerderij. Omdat het zo warm was lagen de gasten 's middags op het gras uit te puffen", vat Jo de feestdag samen. "We gingen op de boerderij van Piet in Rucphen wonen en namen het bedrijf over. De ouders van Piet bleven daar ook gewoon wonen". Daar stichtten de echtelieden ook hun gezin. "Onze zoon Jos en dochter Liseth zijn daar geboren en inmiddels hebben we ook vier kleinkinderen: Roy, Joyce, Susanne en Thomas", zegt de trotse moeder en oma.

Verhuizing

Na meer dan 40 jaar gingen Jo en Piet op zoek naar gelijkvloerse woning. "Omdat die in Rucphen niet te krijgen was, zijn we uiteindelijk naar Sprundel verhuisd en hebben daar iets gekocht. Daar wonen we nu nog steeds. Nu Piet niet meer zo mobiel is, is het goed dat we dat gedaan hebben. Maar we blijven wel in beweging en lopen dagelijks een rondje".

Feest

Inmiddels heeft het 60-jarige bruidspaar feest gevierd in De Drie Zwaantjes, waar familie en bekenden bij aanwezig waren. "We hebben lekker gegeten en een receptie gehouden", sluit mevrouw van Broekhoven af. "En binnenkort komt de burgemeester nog op visite om ons te feliciteren", voegt ze trots toe.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief