Het echtpaar Van der Linden-Broer poseert met burgemeester Marjolein van der Meer-Mohr die haar felicitaties komt overbrengen.
Het echtpaar Van der Linden-Broer poseert met burgemeester Marjolein van der Meer-Mohr die haar felicitaties komt overbrengen. Foto: Corine Roks

Echtpaar van der Linden-Broer al zestig jaar een paar

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Drieënveertig jaar geleden streek het echtpaar Van der Linden- Broer neer in Sint Willebrord. Het Zwijndrechts stel werd door de buurt met open armen ontvangen. Nog steeds wonen ze naar aller tevredenheid in De Donken, zoals deze buurt in de volksmond heet. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr brengt het echtpaar op deze bijzondere donderdagmiddag een bezoekje. Reden: Sylvia Broer (81) en Bas van der Linden (84) vieren hun diamanten bruiloft.

"We hebben al een hele week gefeest, bekroond door de aanwezigheid van mijn twee kinderen en kleinkinderen", vertelt mevrouw enthousiast. Voor deze feestelijke gelegenheid was haar zoon met zijn gezin overgekomen vanuit Noorwegen. Op de laatste zaterdag van augustus zette de hele familie koers richting Liesbos om daar het hoogtepunt van alle feestelijkheden te beleven; een groots feest in hun geliefde restaurant.

Katholiek

Op 5 september 1959 stonden de jonge Bas uit Rotterdam en zijn bruidje Sylvia uit Zwijndrecht voor de ambtenaar van de burgerlijke stand op het stadhuis van Zwijndrecht. Een uurtje later kreeg hun huwelijk de zegen van de pastoor. "Heel apart in onze streek, in mijn kinderjaren werd ik wel eens geplaagd met mijn katholieke achtergrond", weet mevrouw zich te herinneren. Het echtpaar leerde elkaar kennen op de dansvloer in Dordt, zoals mevrouw de plaats Dordrecht benoemt.

Centraal

Het werk van meneer, als technisch tekenaar bij een ingenieursbedrijf, leidde tot diverse verhuizingen. Uiteindelijk bleek Sint Willebrord een centrale plaats gezien de diverse vestigingen van het bedrijf. "We konden uit verschillende plaatsen kiezen, maar Sint Willebrord sprak ons het meest aan. Een hele nieuwe wijk waarbij sommige bungalows nog in de steigers stonden. Eenmaal hier werden we door de buurt hartelijk ontvangen. De hulpvaardigheid en het gevoel van veiligheid maakten dat we ons hier gelijk thuis voelden", vult mevrouw aan.

Humor

Op de vraag of ze destijds een cultuurverschil tussen Noord en Zuid heeft ervaren is het antwoord: "Vooral verschil in humor. Wij zijn directer en harder, iets dat in Brabant niet altijd gewaardeerd wordt. Onze hulp heeft ons daarop geattendeerd, we zien de geestigheid er wel van in". Mevrouw werkte in diverse branches als boekhoudster. "Ik heb wat met cijfertjes, en nog steeds", waarmee zij doelt op haar hobby, het maken van Sudoku-puzzels. "En borduren, dat vond ik altijd heel fijn, maar helaas zijn mijn ogen hiervoor te ver achteruit gegaan".

Stamboomonderzoek

Meneer heeft ook veel gepuzzeld, maar dan van een andere orde. In een tijdsbestek van kwart eeuw heeft hij stamboomonderzoek gedaan naar de familie Van der Linden. Een tien delen tellende reeks is hiervan het bewijs. "Tot 900 na Christus heb ik de families uitgeplozen, een levenswerk", spreekt meneer. En ja, hij heeft wel iets bijzonders gevonden: "Door de aderen van verre voorouders van mijn vrouw stroomt blauw bloed".

Noorwegen

Zingen was ook een hobby van Bas Van der Linden. Eerst in het kerkkoor, daarna in het Bredaas Mannenkoor. In hun vrije tijd gingen ze steevast richting Noorwegen. "Wel zo'n vijf keer per jaar naar onze zoon en zijn gezin". Hun dochter woont in Rucphen en brengt regelmatig een bezoekje aan haar ouders. Nog nagenietend van alle felicitaties laat het echtpaar weten: "We plukken elke dag en hopelijk volgen er nog velen".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief