Het jubilerende echtpaar poseert bij de foto's van de kleinkinderen.
Het jubilerende echtpaar poseert bij de foto's van de kleinkinderen. Foto: Corine Roks

Echtpaar Pas-van Peer zestig jaar getrouwd

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Het was in de jaren '50 dat Dré Pas uit Sint Willebrord samen met zijn kameraden een potje ging biljarten bij café Maple Farm in Bosschenhoofd. Daar ontmoette hij de Bosschenhoofdse To van Peer die daar wel vaker kwam omdat het café werd gerund door de ouders van haar vriendinnetje. Ze werden een stelletje, trouwden jong en vieren vandaag hun 60-jarig huwelijk.

"Voor de wet zijn we destijds in Hoeven getrouwd, enkele weken later stonden we voor het altaar van de Willibrorduskerk hier op Willebrord", aldus To van Peer (76). Ze waren piepjong toen ze met hun trouwboekje de kerk verlieten, en dat had zo zijn reden: "Ik had me niet zo verdiept in het verhaal van de bloementjes en de bijtjes en moest dus trouwen", lacht Dré Pas(78).

Noodwoning

Op het perceel van de ouders van de jonge Dré werd in rap tempo een noodwoning gebouwd, opgetrokken uit betonplaten. Ze kregen een dochtertje, later volgde nummer twee. De jonge Dré had al snel de verantwoordelijkheid voor een gezin, met zijn baan in de transportbranche zorgde hij voor het inkomen. "Vanaf mijn vijftiende zat ik al op de vrachtwagen. Eerst als bijrijder, later als chauffeur. Dat was hard werken, vooral omdat in die tijd alles met de hand werd geladen en gelost", waarbij meneer hierbij vooral doelt op het transport van stenen.

Transport

De stenen werden verruild voor tapijt, dat in heel Europa werd geleverd. "Ik werkte bij Jaspers, een transportbedrijf uit de straat van mijn ouderlijk huis", vult Dré Pas aan. Tientallen jaren heeft hij bij dit bedrijf gewerkt, het was nota bene zijn baas Jan die vond dat Dré eens op vakantie moest. Samen boekten ze een reis naar het Spaanse Torremolinos. "We waren direct verkocht, jarenlang hebben we dit vakantieparadijs bezocht. We hebben er zelfs vrienden gemaakt met wie ik nog regelmatig skype", vult mevrouw aan.

Schoonmaakfabriek

Terwijl meneer op de vrachtwagen zat, zorgde mevrouw in de beginjaren voor de twee kinderen. Om wat meer inkomsten te verkrijgen nam ze al snel een baan aan bij een schoonmaakfabriek. "Onze dochters, Ien en Marie, konden in die uren bij mijn ouders terecht die om de hoek woonden", aldus Dré Pas.

Kapper

To van Peer ging regelmatig met haar man mee op de vrachtwagen. Een anekdote die meneer hierbij aanhaalt: "Weet je nog toen je meereed naar Schotland? Je wilde per se op zaterdag thuis zijn om naar de kapper te kunnen". Behalve internationale ritten en de bezoekjes aan de Spaanse costa heeft het echtpaar een mooie herinnering aan Indonesië. "Twee keer zijn we hier geweest. We wilde verder dan Europa, proeven van een andere cultuur".

Kleinkinderen

Thuis is nog steeds het huis op Sint Willebrord. De betonplaten zijn inmiddels vervangen door een mooie steen, en de meters zijn behoorlijk uitgebreid. "We wonen hier prima, ik heb hier mijn leven opgebouwd", klinkt een tevreden echtgenote. Heel blij is het echtpaar met zijn drie kleinkinderen waarvan er eentje haar huwelijk voorbereidt. "Ze heeft ons trouwboekje gelezen en viel om van verbazing. Een gehuwde vrouw anno 1959 moest haar man dienstbaar zijn. Gelukkig hebben onze kleinkinderen, twee meisjes en een jongen, goed gestudeerd, zij hebben inmiddels alle drie een mooie baan. We zijn er trots op", besluit het moderne paar.

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief