André Verstijlen (l) en Jos Marijnissen bij de omstreden geluidswal aan de Vosdonkseweg.
André Verstijlen (l) en Jos Marijnissen bij de omstreden geluidswal aan de Vosdonkseweg. (Foto: Corine Roks)

Geluidswal randweg zorgt ook voor tevreden gezichten

  Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Bewoners aan de Spechtendonk in Sint Willebrord zijn het zat, het aanhoudende negativisme in de media over de nieuwe randweg, en dan met name over de omstreden geluidswal. De wal, die is aangelegd om de geluidshinder voor omwonenden aan de Vosdonkseweg te beperken, brengt volgens twee gezinnen ook iets goeds met zich mee. Tijd voor een tegengeluid vinden de families Verstijlen en Marijnissen. Hierbij hun relaas.


DOOR CORINE ROKS

"Wij staan open voor verandering, groei, verjonging en vernieuwing. Dit weegt niet op tegen de nadelen van de nieuwe weg", zo vat Jos Marijnissen zijn visie samen. "We moeten bereikbaar blijven en zeker het bedrijventerrein, want daar draait een groot deel van onze economie op. Als we alles bij het oude willen laten vergrijst de gemeente Rucphen. Om jongeren aan te trekken en binnen te houden moet de infrastructuur op orde zijn", vervolgt hij.

Deeltracé

De (Verlengde) Vosdonkseweg werd in juli 2018 geopend. De weg maakt deel uit van de omleiding om de kernen Sprundel, Rucphen en Sint Willebrord te ontlasten en de bereikbaarheid van de bedrijven te vergroten. Aan beide zijden is op dit stuk een geluidwal aangelegd, bestaande uit ijzeren frames opgevuld met stenen met daartussen geluidsisolerende platen.

Optie

Marijnissen heeft nog een reden om de nieuwe weg te omarmen. De buffer tussen de geluidswal en zijn tuin heeft hij bijgekocht waarmee zijn perceel met ruim driehonderd vierkante meter is vergroot. "Een optie die de gemeente Rucphen bood", aldus Marijnissen. André Verstijlen hierover: "Wij moesten een stuk grond inleveren voor de weg, maar we hebben het zo kunnen regelen dat ons perceel werd rechtgetrokken", waarbij Verstijlen wijst naar de bomen aan de overkant van de nieuwe weg die voorheen tot hun eigendom behoorden.

Stippenlijn

Het is 1977 als met de bouw van een vrijstaand huis in de Spechtendonk wordt gestart. "In 1975 zagen we de plannen in. Een stippenlijn achter ons perceel toonde de omleiding die in de toekomst gerealiseerd zou worden. Met die kennis in ons achterhoofd hebben we de grond gekocht en ons droomhuis gebouwd", verduidelijkt Verstijlen. Dat het vervolgens nog ruim veertig jaar zou duren voordat deze omleiding daadwerkelijk gerealiseerd werd was een kwestie van tijd. "Op het moment dat de omleiding er dan eindelijk zou komen heeft de Gemeente Rucphen omwonenden goed geïnformeerd en laten meebeslissen. Zo is de weg op verzoek wat omgelegd en hebben wij inspraak gehad over de steenkeuze van de geluidswal", vervolgt hij.

Geluidswal

De bewoners Verstijlen en Marijnissen vinden het jammer dat vooral de geluidswal zo negatief door omwonenden wordt weggezet. "Hij is mooi, gaat op in het groen van onze tuin. Geluidshinder van verkeer valt erg mee en van trillingen als gevolg van passerend verkeer hebben wij totaal geen last", somt Verstijlen op. Marijnissen vult aan: "Geluidshinder hebben we alleen als voertuigen niet voldoen aan de geldende normen, maar dat heb je overal. Dat mag niet worden toegeschreven aan een slecht functionerende geluidswal".

Vallende steentjes

Tijdens een rondje door de tuin tonen de heren de omstreden wal. "Bij ons vallen er geen steentjes uit de wal. En mocht er toch een steentje uit het frame ontsnappen, dan valt dit op een stukje gemeentegrond, dat de meeste bewoners voor het gemak hebben geadopteerd", vertrouwen de heren met een knipoog toe.

BIJDRAGE CORINE ROKS

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES



DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief