Op de locatie van De Partijhal in Sint Willebrord zou straks onder andere Hotel Ada moeten verrijzen.
Op de locatie van De Partijhal in Sint Willebrord zou straks onder andere Hotel Ada moeten verrijzen. (Foto: Addo Sprangers)

Plan voor 'migrantenhotel' zorgt voor onrust in Sint Willebrord

  Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Hotel Ada. Zo luidt de naam van het multifunctionele complex waar migranten straks in Sint Willebrord moeten kunnen wonen en recreëren. Het initiatief van het Roosendaalse uitzendbureau All-In Flex moet gestalte krijgen op de locatie van De Partijhal, maar lijkt vooralsnog op een weinig enthousiast onthaal door omwonenden te kunnen rekenen.


Een door het uitzendbureau belegde informatieavond in gemeenschapshuis De Lanteern vanavond, waarvoor per brief zo'n 140 inwoners uit de omgeving werden uitgenodigd, werd maandag vanwege de te verwachten toeloop afgelast. Een tachtigtal inwoners had zich vooraf al aangemeld, maar na het bekend worden van de plannen en de daarop volgende reacties moest welhaast rekening worden gehouden met de mogelijke komst van een veelvoud daarvan.

Petitie

All-in Flex kondigde in ieder geval aan in plaats van de geplande informatieavond een kleine serie bijeenkomsten te gaan houden voor kleinere groepen inwoners. De reacties onder de Willibrordse bevolking liegen er dan ook niet om. Zo werd onder de noemer Anti Arbeidershotel Partijhal een Facebookpagina in het leven geroepen die inmiddels zo'n 800 leden telt. Hiernaast werd via www.petitie.nl onder min of meer dezelfde vlag een petitie gestart waarbij duidelijk is dat de initiatiefnemer geen prijs stelt op de komst van arbeidsmigranten op de bewuste locatie. Een petitie ook die redelijk warm is ontvangen, getuige de 600 personen die hier reeds hun digitale handtekening plaatsten. Ook is er op verschillende plaatsen in het dorp door inwoners geflyerd.

Ambitieus

Het plan voor de herontwikkeling van het terrein van De Partijhal, waarbij het gebouw zelf blijft staan, mag ambitieus worden genoemd. Verdeeld over twee bouwlagen is voorzien in de realisatie van een hotel met een negentigtal kamers, waarin arbeidsmigranten centraal kunnen worden gehuisvest. Daar blijft het niet bij. Met een eigen restaurant, wellness en buitensportfaciliteit worden belangrijke extra voorzieningen gerealiseerd. Verder is het de bedoeling dat aan de voorkant van het complex, langs de parallelweg aan de A58, een supermarkt wordt gehuisvest.

Bijkomstigheden

De komst van het Hotel Ada zou niet alleen de druk op de lokale huisvestingsmarkt verlichten, ook zou de werkgelegenheid in Sint Willebrord - dankzij het ontstaan van enkele tientallen vacatures – een belangrijke impuls krijgen. Die geschetste positieve bijkomstigheden zijn niet besteed aan sommige bezoekers van de Facebookpagina Anti Arbeidershotel Partijhal. "Volgens mij is er nog genoeg plaats over in het gemeentehuis", stelt Patrick van Eekelen. "Laat ze daar slapen". Elly Kriesels vraagt zich af welk voordeel de komst van het beoogde hotel biedt."Extra werkgelegenheid? Nee, het hotel zal wel door de migranten gebouwd worden, er komt mijn inziens geen enkel bouwbedrijf uit de gemeente Rucphen aan te pas. In het hotel komt een sportgelegenheid? Hé hallo, er zit een sportschool naast. Ook een supermarkt komt ter sprake. Goedemorgen, in ons dorp zitten al vier supermarkten. Nog maar niet te spreken over het parkeren. Maar liefst 93 hotelkamers! Waar laat je al die auto's?"

Omgevingsdialoog

Wethouder Martien de Bruijn gaf al eerder te kennen dat het Rucphense college pas na de gesprekken tussen uitzendbureau en inwoners een principestandpunt te willen innemen. Dat laatste heeft weer te maken met de enkele maanden geïntroduceerde beleidsregel dat bij ingrijpende plannen eerst een zogeheten 'omgevingsdialoog' moet hebben plaatsgevonden.


FOTO ADDO SPRANGERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief