Foto: Mans de Jong

Realisatie van alternatieve dierenverblijven in Sprundel van start

  Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - In de straten rondom de Graaf Ansfriedstraat in Sprundel zijn dinsdag de eerste voorzieningen voor gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen gerealiseerd. Het plaatsen van alternatieve verblijven voor deze dieren is door woningcorporatie Thuisvester meegenomen in de werkzaamheden die momenteel plaatsvinden om de wijk te verduurzamen.


Om deze verduurzaming in de wijk te kunnen realiseren heeft Thuisvester als eigenaar van de huurwoningen een ontheffingsvergunning gekregen van de Provincie Noord-Brabant. Dit in het kader van de Natuurwet die sinds 1 januari 2017 de vroegere Flora en Faunawet vervangt. In deze ontheffing zijn verschillende voorwaarden opgenomen, zoals de verplichting van Thuisvester om ruime alternatieve verblijven voor de genoemde diersoorten aan te brengen.

Samenwerking

Thuisvester trekt in het gehele proces op met de Provincie Noord-Brabant én met Behoud Dorpsnatuur, een initiatief van drie natuurliefhebbers die zich sterk maken voor de flora en fauna binnen de bebouwde kom. Huismussen hebben nu veel ruimte onder bepaalde daken gekregen, dit op plekken waar zij voorheen al jaren nestelden. Daarnaast zijn er al drie gierzwaluwenkasten en een vleermuizenkraamkamer bevestigd aan een gevel aan de noordzijde. Voor de plaatsing van kasten waarin ruimte is voor eieren en jongen is bewust gekozen voor gevels aan noord- en oostzijde. Hiermee worden deze beschermd tegen de zonnewarmte en wordt de kans op sterven door hitte aanzienlijk verminderd. De nesten van gierzwaluwen en huismussen genieten het hele jaar door een beschermde status en mogen niet vernield of verwijderd worden. Dit geldt tevens voor de plekken waar vleermuizen verblijven. De faciliteiten voor de dieren dragen bij aan een beter natuurlijk evenwicht.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief