Afbeelding
Foto: SOB

Dienstencheques straks alleen nog voor mantelzorgers

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Cliënten die huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen, kunnen na 1 januari 2020 geen dienstencheques meer aanschaffen. Mantelzorgers kunnen de cheques wel blijven kopen.

Dat meldt de Gemeente Rucphen. Wel veranderen het tarief en de voorwaarden. Dienstencheques die in 2019 zijn aangeschaft, kunnen tot 1 maart 2020 worden opgemaakt.

Regeling afgebouwd

Een dienstencheque geeft, tot 1 januari 2020, één uur (extra) huishoudelijke ondersteuning tegen een tarief van 5 euro. De gemeente betaalt de resterende 20,36 euro. Dat begon in 2015 en 2016 met een tijdelijk budget van het rijk dat moest worden ingezet voor het behoud van de werkgelegenheid binnen de huishoudelijke sector. Vanaf 2017 betaalde de Gemeente Rucphen het uit eigen begroting. De regeling is daarna langzaam afgebouwd.

Stijgende kosten

Inmiddels is er juist krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor hebben aanbieders moeite om voldoende medewerkers te vinden. Dat brengt fors hogere tarieven voor huishoudelijke ondersteuning met zich mee. Naast de hogere tarieven voor huishoudelijke ondersteuning, heeft de aanzuigende werking van de invoering van het abonnementstarief Wmo geleid tot een forse volumestijging van het aantal cliënten. Mede daardoor zijn de kosten van de huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo dusdanig gestegen dat deze het budget dat eerst beschikbaar was voor de dienstencheques opslokt.

Verhoging eigen bijdrage

Mantelzorgers kunnen de dienstencheques blijven inzetten om te voorkomen dat ze overbelast raken. In 2020 kunnen zij maximaal 52 dienstencheques kopen. Mantelzorgers kunnen de cheques inzetten voor alle huishoudelijke taken bij hen thuis, zolang daar niemand woont die vanuit de Wmo huishoudelijk ondersteuning ontvangt. Wat er voor hen verandert is dat de eigen bijdrage wordt verhoogd van 5 naar 7,50 euro.

Leveringsplan

Voor mensen die huishoudelijke hulp krijgen vanuit de Wmo, was de dienstencheque bedoeld voor extra werkzaamheden die buiten de resultaatafspraken vallen van de Wmo-voorziening huishoudelijke ondersteuning. Deze resultaatafspraken veranderen niet met het verdwijnen van de dienstencheques. Elke cliënt heeft een maatwerkafspraak, het zogenaamde leveringsplan, met de zorgaanbieder. In dit leveringsplan staan de werkzaamheden die moeten worden verricht om de vertrekken waarin daadwerkelijk wordt geleefd (woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken) schoon en leefbaar te houden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief