Afbeelding
Foto: Gemeente Rucphen

'Werken aan veilige omgeving voor ondernemers en publiek'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Een veilige (winkel)omgeving met als uitgangspunt het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Dat is het gezamenlijke streven van de Gemeente Rucphen en de lokale ondernemers in de verschillende kerkdorpen. Om samen invulling te geven aan een veilige (winkel)omgeving sloegen de Gemeente Rucphen en de ondernemers de handen ineen en hielden zij deze donderdag een gezamenlijke schouw  in de vijf dorpskernen Rucphen, Schijf, Zegge, Sprundel en Sint Willebrord.

Veilig ondernemen staat voor een veilige (winkel)omgeving voor zowel de ondernemers als het winkelend publiek. Hiervoor is een keurmerk ontwikkeld: het zogeheten Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). De ondernemers van Rucphen, verenigd in de Federatie Ondernemersverenigingen Rucphen (FOR), willen samen een veilige (winkel)omgeving bevorderen. De FOR wil hierbij niet de focus leggen op certificering. Wel streeft zij de uitgangspunten van het KVO na. Dat geldt eveneens voor de hierbij te volgen werkwijze. Er is daarom een samenwerkingsverband tussen ondernemersverenigingen, Gemeente Rucphen politie en brandweer in het leven geroepen.

Jaarlijkse schouw

"Om deze samenwerking in gang te zetten heeft de Gemeente Rucphen samen met de FOR het initiatief genomen om jaarlijks een schouw te doen in de vijf centra van de kernen" vertelt wethouder Martien de Bruijn. "Juist die gezamenlijke aanpak kan tot betere resultaten leiden. In februari van dit jaar vroeg de Gemeente Rucphen inwoners en ondernemers om tips voor een veilige winkelomgeving in alle kernen. Die hebben we meegenomen in de schouw met ondernemers. Door gezamenlijk de schouw te lopen en hier input voor te leveren, kunnen we eventuele problemen en verbeterpunten in kaart brengen. Samen kunnen we dan naar oplossingen zoeken en maatregelen nemen. Zo ontstaat een veiligere omgeving voor zowel de ondernemers als het winkelend publiek"

Verschillende KVO's

Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan de bedrijfsvoering behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is het KVO ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Er is een KVO voor winkelgebieden (KVO-W) en een KVO voor bedrijventerreinen (KVO-B). Ondernemers in winkelgebieden en bedrijventerreinen kunnen het niet alleen. Gemeente, politie en brandweer ook niet. Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen.

Maatregelen

Met maatregelen zoals (overval)preventietrainingen, betere openbare verlichting en brandpreventie zorgen lokale partijen voor een schoon, goed onderhouden en veiligere omgeving. De uiteindelijke beloning is het eerder genoemde KVO voor het hele winkelgebied of bedrijventerrein, al is - zoals eerder gezegd - officiële certificering op dit moment niet de insteek. Een KVO geeft echter wél een duidelijk signaal af aan het winkelend publiek én aan mensen met minder goede bedoelingen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief