Vrolijke gezichten bij het echtpaar  Kools-Woestenberg en locoburgemeester Martien de Bruijn.
Vrolijke gezichten bij het echtpaar Kools-Woestenberg en locoburgemeester Martien de Bruijn. Foto: Corine Roks

Cor Kools en Jo Woestenberg zestig jaar getrouwd

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Ze vonden de liefde op de Leurse Kermis, trouwden en werden gezegend met een zoon en dochter, twee kleinkinderen en inmiddels een achterkleinzoon. Locoburgemeester Martien de Bruijn feliciteerde woensdag het echtpaar Kools- Woestenberg namens de Gemeente Rucphen met zijn 60-jarig huwelijk. De verhalen over vroeger en gezamenlijke bekenden worden tijdens de koffie gedeeld.

"Ik ben geboren in de Schoolstraat, toen nog Etten-Leur. Weet jij dat nog, Martien? Deze weg liep regelrecht naar de jongens- en meisjesschool van Sint Willebrord, de huidige Sportparkstraat", steekt Cor Kools (81) van wal als hij met de locoburgemeester aan de koffie zit.

Kermis

De jonge Jo Woestenberg (78) woonde ook in Etten-Leur, aan de Vaartkant. Voor een bezoek aan de Leurse kermis heeft de jonge Cor zijn uniform aangetrokken. "Zo ging dat in die tijd. Ik zat bij de luchtmacht en dat mocht gezien worden. Ik heb 22 maanden gediend". Dat het uniform indruk maakte op de meisjes bleek al snel. De jonge Jo en Cor kregen verkering. "We gingen dansen bij Guus van Mieghem, net over het spoor op Leur", vult mevrouw Kools aan.

Zolder

Op 16 oktober 1959 stapt het verliefde stel in het huwelijksbootje'. Mevrouw Kools hierover: "Op het gemeentehuis in Etten. Voor de kerk zijn we op Leur getrouwd". Het stel krijgt twee kinderen, een jongen en een meisje. "Onze zoon is geboren op de Vaartkant, in het ouderlijk huis van mijn vrouw. Al snel zijn we verhuisd naar de Pastoor Kroesstraat in Sint Willebrord waar onze dochter is geboren. Daar hebben we jaren op de grote zolder van mijn moeder gewoond". Op het Wilhelminaplein worden nieuwe woningen gebouwd. "Burgemeester Albers kwam persoonlijk beoordelen of we hiervoor in aanmerking kwamen. We kregen groen licht", vult meneer aan. Na het Wilhelminaplein volgt de Bloemenwijk alwaar ze inmiddels al veertig jaar wonen.

Tweeverdieners

De term tweeverdieners was destijds nog onbekend, maar beide echtelieden werkten. "Mijn man in de bouw en ik voor halve dagen bij Rompa op Sint Willebrord en later bij een conservenfabriek". In zijn vrije tijd was meneer te vinden in zijn garage: "Hij maakte de mooiste houtsnijwerken", prijst zijn echtgenote.

Youtube

Zijn handigheid komt ook nu nog goed van pas. "Ik probeer alles te maken, zoals laatst een stofzuiger. Met instructies op Youtube heb ik m weer aan de praat gekregen", lacht meneer. Waarop zijn vrouw bijvalt: "Hij googelt wat af, vooral als zijn achterkleinzoon een klusje heeft". Reizen was ook een geliefde bezigheid. "Dertien keer met de auto naar Oostenrijk. Gezellig met de familie naar de camping. En vliegen deden we ook, in totaal zo'n twintig keer naar landen als Tunesië, Turkije maar vooral de Canarische Eilanden", somt het echtpaar op.

Markten

Nog steeds bezoeken ze wekelijks de markten in Etten-Leur en Sint Willebrord. "Lekker een visje eten en vooral veel bekenden ontmoeten. Al worden er dat steeds minder", concludeert mevrouw. Het echtpaar staat volop in het leven, en buurten doet het tweetal graag. "We kennen veel mensen van Sint Willebrord en Etten-Leur. Vroeger zagen de dorpen er wel anders uit en waren de regels erg soepel. Zo bestond de Dorsstraat uit kinderkoppen en zand, en werd er op de weg tussen Etten en Willebrord gespeeld. We moesten wel uitkijken voor de stoomfiets van Dokter Mol. Komt die naam jullie bekend voor"?

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief