Beeld van de bevrijdingsoptocht in Zegge direct na de bevrijding.
Beeld van de bevrijdingsoptocht in Zegge direct na de bevrijding. (Foto: archief heemkundekringden Lande van Zegge)

Uitgebreide viering van 75 jaar vrijheid in Zegge

  Algemeen,Nieuws

ZEGGE - Zegge staat in de startblokken om de bevrijding van de Duitse bezetter 75 jaar geleden uitgebreid te vieren. Onder de noemer '75 Jaar Vrijheid Zegge' staat het dorp van komende vrijdag tot en met woensdag 30 oktober bol van de activiteiten.


De viering begint in ieder geval spectaculair met het in Achtmaal ophalen van een vredesvuur door leerlingen van basisschool Mariadonk, waarna dit bevrijdingsvuur lopend naar Zegge wordt vervoerd.

Verenigingsestafette

Het is meteen ook het signaal voor de meer dan 24 uur durende verenigingsestafette die van vrijdag op zaterdag plaatsvindt. Vele verenigingen uit Zegge laten zien wat vrijheid onder meer inhoudt en dragen daar op geheel eigen wijze een steentje aan bij. ZeggKids en voetbalvereniging DIOZ bijvoorbeeld slaan de handen ineen met de organisatie van een Halloweentocht op vrijdagavond.

Fakkeltocht

Tamboerkorps Sint Cecilia houdt deze avond een heuse fakkeltocht welke op het Kerkplein van Zegge eindigt met een optreden. TC Hooghei houdt vervolgens in de nachtelijke uren een 'glow in the dark'-tennistoernooi en in café Kerkzicht kan er tot in de late uurtjes darts worden gespeeld, waarna de echte volhouders en de vroege vogels kunnen aanschuiven voor het Zegs Ontbijt.

Dauwtrappen

De KBO heeft met een wandeling door de omgeving dauwtrappen op het programma staan en de Mariavaart is geopend om te komen buurten met een bakje koffie. In Zaal Kerkzicht kunnen de liefhebbers vervolgens terecht om gratis mee te doen aan yoga en om te genieten van dansdemonstraties van Dans Fit Fun. SKKZ tekent 's middags voor de organisatie van de Zegse Familie Speurtocht Omgeving Zegge.

Zegse Monument

Grand Finale is de samenkomst op het Zegse Kerkplein als afsluiting van de verenigingsestafette, waarna gezamenlijk koers wordt gezet naar de hoek van de Onze Lieve Vrouwestraat en de Nieuwstraat om er het Zegse Monument te onthullen. In De Nieuwenbergh is 's avonds het Bevrijdingsconcert van Harmonie Sint Cecilia, met medewerking van leden van diverse muziek- en dansverenigingen uit Zegge. In café Kerkzicht ten slotte is het daarna tijd vooreen afterparty met live band. Zondagochtend wordt in de Maria Boodschapskerk een mis opgedragen. Sluitstuk is de officiële herdenking van de vrijheid bij het Zegse Monument op woensdag.

Surf voor een uitgebreid programmaoverzicht naar https://www.dorpsraadzegge.nl/75-jaar-vrijheid-zegge

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief