V.l.n.r. Ad Meijer, Wim van Oorschot, Wim Vergouwen, Jan Boeren, en Jac van Trijp. Nicojan Lazeroms en Adrie van Ginneken ontbreken op de foto.
V.l.n.r. Ad Meijer, Wim van Oorschot, Wim Vergouwen, Jan Boeren, en Jac van Trijp. Nicojan Lazeroms en Adrie van Ginneken ontbreken op de foto. Foto: Corine Roks

Sprundelse vrijwilligers zetten zich in voor bevrijdingsfeest

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - En weer is het Sprundel gelukt een grote activiteit op de kaart te zetten. Fanatieke vrijwilligers maken zich keer op keer sterk voor saamhorigheid, een signaal dat telkens weer groots wordt opgepikt. Dit jaar in de vorm van 'Sprundel 75 jaar bevrijd', met als klapstuk een bevrijdingsoptocht waaraan ruim 200 personen deelnemen.

Begin oktober werd een start gemaakt met alle feestelijkheden rond de Sprundelse bevrijding. Dit gebeurde op Basisschool Vinkenbos met de uitreiking van een bevrijdingsboekje. Een idee van Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat dat Wim Vergouwen enthousiast heeft uitgewerkt.

Lesprogramma

"Een boekje voor de jeugd over de bevrijding, aangekleed met vragen en puzzels, was de opzet. Met foto's uit ons archief zijn we aan de slag gegaan. Ad Meijer, eveneens vrijwilliger bij de Sprundelse Heemkundekring heeft de lay-out verzorgd. Uiteindelijk is uitgegroeid tot een boekwerk dat voor alle generaties wat te bieden heeft", aldus Vergouwen. Het boekje maakt deze weken deel uit van het lesprogramma van de Sprundelse basisschool.

Viering

De commissie 'Sprundel 75 jaar bevrijd' telt inmiddels zeven vrijwilligers, onder wie koster Wim van Oorschot die de parochie vertegenwoordigt. "Veertien Sprundelaren hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Zij worden herdacht tijdens een speciale viering in de St. Janskapel. Familieleden van de nabestaanden hebben een uitnodiging ontvangen", aldus Van Oorschot. Het draaiboek van Sprundel 50 jaar bevrijd uit 1994 kwam bij het maken van de gastenlijst goed van pas. Tijdens de viering op zaterdag 26 oktober worden foto's getoond van oorlogsslachtoffers. "Middels speurwerk zijn we aan namen en prentjes gekomen. Op groot formaat worden foto's gepresenteerd", vult Meijer aan.

Vlag

29 oktober is de officiële dag dat Sprundel in 1944 werd bevrijd. "Samen met de schooljeugd en burgemeester Marjolein van der Meer Mohr hijsen we op dinsdagochtend 9.00 uur de Nederlandse vlag op het Kloosterplein. We roepen alle dorpsgenoten op om ook de vlag uit te hangen. Dat mag de Nederlandse vlag zijn, maar ook de Sprundelse die voor een gereduceerd tarief te koop is bij De Trapkes", tipt Jac van Trijp van Beleef Sprundel. Voor de jeugd staat er op zaterdag 2 november een bevrijdingsbal gepland. "In De Trapkes met als dresscode Rood-Wit-Blauw", vult hij aan.

Timberwolves

Het Klapstuk van alle activiteiten vindt plaats op zondag 3 november met een bevrijdingsoptocht en binnenprogramma. Jan Boeren - van Beleef Sprundel - hierover: "Een echt bevrijdingsfeest! Om 13.00 uur start de bevrijdingsoptocht met dans van Carmencita. In totaal trekken 21 aanspanningen en ruim 200 deelnemers door de straten van Sprundel. Alle Sprundelse verenigingen hebben we aangeschreven maar ook van buiten het dorp kregen we respons. Ook hebben we de originele voertuigen van Timberwolves erbij, met dank aan dorpsgenoot Adrie Rens. Zelfs Koningin Wilhelmina hebben we kunnen strikken voor de optocht".

Vera Lynn

Het middagprogramma bestaat uit muziek van muziekvereniging DHV-VHV in samenwerking met Sprundel Vocaal. Met muziek van de geallieerden, Vera Lynn, waaronder het nummer 'We 'll Meet Again. Sprekers vertellen verhalen over de bevrijding, de feestelijke dag na de zware oorlog uit hun kinderjaren. De middag wordt afgesloten met de prijsuitreiking puzzelwedstrijd die te vinden is in het gratis bevrijdingsboekje. De traditional New Orleans jazzband Jazz O'Leans sluit de feestelijkheden af met muziek uit 1944.

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief