Foto: Stella Marijnissen

Platina echtpaar Naenen-Jongeneelen is nog steeds blij met elkaar

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Het komt niet vaak voor maar Cor Jongeneelen en Toon Naenen hebben het voor elkaar. Maar liefst zeventig jaar zijn zij getrouwd: een platina huwelijk dus. Reden voor een groot feest op een heuse 'huwelijksboot', bloemen en felicitaties van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr èn bloemen en felicitaties van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.


Ze stralen, Cor en Toon Naenen. Hij is 94 jaar oud en zij 91 maar dat zou je beslist niet zeggen. Ze zijn nog steeds blij met elkaar. Het geheim van hun gelukkige en lange huwelijk? Volgens Cor een beetje geven en nemen ('vaak wel een beetje meer geven dan nemen') en volgens Toon een goede communicatie of, zoals hij het veel sprekender verwoordt, 'veul mauwen'.

Herinnering

De basis voor hun platina huwelijk werd gelegd in zaal Erato in Roosendaal. Daar werd gedanst. De 20-jarige Toon kreeg Cor in het vizier. Eigenlijk mocht ze nog niet binnen want ze was pas 17 en je moest 18 zijn. "Maar ik was lang en leek dus ouder, en als de politie kwam verstopten we ons snel op het toilet." Toon vroeg Cor ten dans en hij wist het meteen: zij wordt het. "Ik vond hem ook leutig", lacht Cor, " en ik vond het een héél knap manneke." Hij bracht haar thuis, met de fiets. "Mijn zussen en ik waren lopend", vertelt Cor, "en ik ging terug, achterop bij Toon." Hij moest wel een eindje van haar huis op de Gastelsebaan - toen de Polderstraat - stoppen, want bij haar thuiskomen was er nog niet bij. "Daar namen we afscheid. Het is een mooie herinnering", vindt Cor, "als we er langs komen dan zeggen we tegen elkaar 'weet je nog'?"

Verkering

Na een half jaar mocht Toon bij Cor thuis komen op de boerderij in Rucphen. Zelf kwam hij uit Oud Gastel waar het boerenbedrijf van zijn ouders was gevestigd. Beiden werkten na de lagere school bij hun ouders en Toon ging daarnaast als loonwerker voor een grossier met paard en wagen op pad, om spullen te verkopen in Breda. Vier jaar had het stel verkering toen de huwelijksdatum werd vastgesteld: 19 oktober 1949.

Gedoe

Het huwelijkse leven nam een aanvang. Zij namen de boerderij van vader en moeder Naenen over en bouwden er hun bedrijf op. Daarnaast had Toon nog diverse andere banen om het gezin van de nodige inkomsten te voorzien. Het echtpaar kreeg zes kinderen en het was stevig aanpoten want Cor bestierde naast het grote gezin ook hun bedrijf. 's Morgens de kinderen wakker maken, de koeien melken, samen eten. En de meisjes, het waren er vier, optutten. "De haren in pijpenkrullen of een paardenstaart", vertelt ze. "Het was een heel gedoe 's morgens vroeg en als ze weg waren ging ik het vee voeren, de stal uitmesten en het land bewerken." Op enig moment kwam daar ook de zorg voor het ouderlijk bedrijf in Rucphen bij en bleef Toon thuis.

Zwemles

Zij werkten tot Cor 65 jaar werd en vonden het toen tijd worden om te gaan genieten. Ze verhuisden naar Rucphen en pakten de fiets. "We hebben veel in de omgeving gefietst en namen later de auto, zetten de fietsen achterop en gingen in Nederland en België toeren." Ze leerden zwemmen in Oudenbosch en werden lid van de KBO. Ook nu nog zijn ze regelmatig te vinden op bingomiddagen waar ze beiden dol op zijn. Van de kinderen kregen zij voor hun platina huwelijk een 'huwelijks' bootreis aangeboden. Heel de familie - zes kinderen, veertien kleinkinderen, twintig achterkleinkinderen - ging op 19 oktober in Leur aan boord om te genieten van een boottocht met lekker eten en drinken. De feestdag werd afgesloten met een mis in de kerk in Bosschenhoofd.

BIJDRAGE STELLA MARIJNISSEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief