Afbeelding

Postduivenvereniging Steeds Sneller viert honderdjarig jubileum

Algemeen

RUCPHEN - Op 17 januari 2017 bestaat Postduivenvereniging Steeds Sneller uit Rucphen precies honderd jaar en dat wil men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op de plek waar de duiven wekelijks worden ingekorfd, bij thuisbasis ’t Trefpunt in Rucphen, wordt dit gouden jubileum gevierd, en wel op zaterdag 21 januari. Tussen twee en vier uur is er die dag een receptie die aangekleed wordt met een tentoonstelling omtrent de duivensport. Oud-leden, duivenliefhebbers van andere clubs en geïnteresseerden zijn van harte welkom een kijkje te komen nemen en samen met de 29 leden oude herinneringen op te halen.

“Heel vroeger had je in Rucphen twee duivensportverenigingen, de rijke en de arme club. Deze zijn op een bepaald moment gefuseerd tot Postduivenvereniging Steeds Sneller met in het begin haar honk bij Café Stroop in Rucphen. In 1965 zijn we verhuisd naar onze huidige stek, ’t Trefpunt”, weet penningmeester, Toon Houtepen zich te herinneren.

Renpaarden Zo’n 140 jaar geleden is de duivensport in België ontstaan. “De renpaarden van de armen”, betitelt voorzitter Robert Roks deze tak van sport. “Van België kwam de sport overgewaaid naar Nederland. Vroeger had iedereen duiven, het was een volkssport net zoals voetbal. Daarbij was de duivensport een sociaal gebeuren. Onze topjaren lagen in de begin jaren tachtig. We telden in deze hoogtijdagen maar liefst 92 leden.”

Vliegafstanden Momenteel telt de club 29 leden waaronder twee vrouwen. Het oudste lid is 82 en de jongste telt 16 lentes. Roks: “Als gemeenschappelijke factor delen we de liefde voor onze dieren. Onze leden zijn verspreid over de regio en in het vliegseizoen, van april tot september zien we elkaar wekelijks bij het inkorven.” De vliegafstanden variëren van Duffel tot Barcelona. Het plaatsje Duffel ligt in België zo’n vijftig kilometer vanaf Rucphen, de afstand tot Barcelona bedraagt 1142 kilometer. Secretaris Piet van Agtmael: “Het ligt eraan hoe de liefhebber de duiven fokt. We hebben de keuze uit verschillende tochten. De kortere vluchten, de zogenaamde vitesse vluchten worden wekelijks gevlogen. De dagvond om de week en de marathon vlucht om de drie weken.”

Allrounders “Op de Nederlandse rang draait onze club goed mee, we zijn allrounders maar ons sterke punt is toch wel de eendaagse vond.” Waarbij Van Agtmael opmerkt dat de wind hierbij heel bepalend is: “Het is secondewerk, vooral de Vitesse- vluchten . Met een bakkie houden we elkaar op de hoogte zodat we weten hoe laat we de duiven kunnen verwachten. Schijf ligt zuidelijker dan Rucphen, dus normaliter zijn de duiven hier eerder binnen”. Waaruit de conclusie getrokken kan worden dat de nadruk toch wel ligt op de onderlinge competitie. De verenging is aangesloten bij Postduiven Vereniging Afdeling Brabant 2000, afdeling 2, die ook het vervoer naar de plaatsen regelt waar de duiven worden gelost.

Internationaal concours De voorzitter merkt op: “In tegenstelling tot vroeger is de kwaliteit van de duiven enorm verbeterd. Dit is voornamelijk te danken aan de uitgebalanceerde voeding. Vroeger kregen de duiven gewoon kippenvoer.” De jubileumreceptie is het uitgelezen moment om samen informatie uit te wisselen. Het vijfkoppig bestuur hoopt dan ook op een goede respons. Als extraatje voor de leden om het honderdjarig bestaan te vieren mogen zes kampioenen gratis deelnemen aan een internationaal concours met een hoofdprijs van maar liefst 25.000 euro. Meer info is verkrijgbaar via: v.agtmael@hetnet.nl

Vlnr, boven: Toon Houtepen, Ad Ros, Piet van Agtmael. Onder: Jos Lauwerijssen en Robert Roks. BIJDRAGE EN FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief