Logo internetbode.nl/rucphen

Stichting komt fietsen en gereedschappen te kort

SPRUNDEL – De werkplaats Stichting Vraag en Aanbod in Sprundel is bijna door haar voorraad fietsen en gereedschappen heen. Vrijwilligers van deze organisatie knappen deze spullen belangeloos op, waarna ze naar Afrika kunnen worden verscheept. De voorraad wordt aangevuld door inwoners uit de gemeente. Ook komen er goederen uit de landelijke inzameling, maar die loopt sinds 2015 flink terug.


Bij overkoepelende organisatie Vraag en Aanbod International uit Alphen is juist een efficiëntere manier van werken opgezet. Daardoor is de vraag naar opgeknapte fietsen en gereedschappen alleen maar toegenomen: “Werden voorheen maar één of twee containers per jaar naar Afrika verscheept, nu is het streven om dat dit jaar te verdubbelen.” Dit enthousiasme werkt aanstekelijk bij de vrijwilligers van de stichting, maar dan moeten er wel spullen zijn om op te lappen. Op dit moment kan de Sprundelse werkplaats niet voldoen aan deze grotere vraag.

Inzamelingspunt op Nijverhei Wel zijn er allerlei acties genomen om plaatselijke en regionale bedrijven te informeren over de doelstellingen van de stichtingen. Op industrieterrein Nijverhei is inmiddels een inzamelingspunt ingericht waar oude gereedschappen kunnen worden ingeleverd. Ook roept Vraag en Aanbod de hulp in van de lokale bevolking: “Kijk eens kritisch of uw gereedschap aan vervanging toe is en doneer het dan aan onze stichting. Ook klein elektrisch handgereedschap is welkom. Onze zeer toegewijde vrijwilligers zijn in staat, het gereedschap weer bruikbaar te maken.” Oude fietsen beginnen ook een nieuw leven in de werkplaats. De stichting geeft de voorkeur aan rijwielen met een terugtraptrem. Dit is niet per se noodzakelijk: “Desnoods monteert onze fietsenmaker er een terugtraprem op.”

Spullen inleveren Fietsen en gereedschappen kunnen worden ingeleverd bij de werkplaats in Sprundel. Klusbenodigdheden mogen ook gedoneerd worden in de plaatselijke bouwmarkt. Mensen die niet in staat zijn om spullen te brengen kunnen ook contact opnemen met de stichting. Vrijwilligers kunnen die dan eventueel ook thuis ophalen. De werkplaats is gevestigd aan de St. Janstraat 134 in Sprundel. Het correspondentieadres is Vraag en Aanbod, Kerkstraat 12, Rucphen en het telefoonnummer is 0165-342504. Dankzij het gereedschap kunnen ook arme mensen in Afrika zelfstandig in een inkomen voorzien.

FOTO MIHALEC/SHUTTERSTOCK<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FotoseriesDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief