Agnes van Overveld en Ria Hogers presenteren boek: Windkracht 6

SCHIJF/RUCPHEN – De Schijfse Agnes van Overveld (52) en de in Rucphen wonende Ria Hogers (75) zijn hartsvriendinnen voor het leven. Zij kennen elkaar feitelijk, wonderlijk genoeg, pas vier jaar. Twee dames met een hechte, bijzondere vriendschap die is ontstaan door de lichamelijke beperkingen van beiden. Desondanks is hun vriendschap doordrenkt van humor, zelfspot en ‘samen sterk’. Een tijd geleden besloten Agnes en Ria dat hun belevenissen, uitdagingen en ‘life changing moments’ gedeeld moesten worden. Agnes verzamelde alle kracht en concentratie en begon in 2014 met schrijven. Nu zijn de verhalen af en wordt 'Windkracht 6' op 7 december 2015 officieel gepresenteerd.


De vriendschap tussen Agnes en Ria is ontstaan tijdens de naweeën van Agnes' tegenslag. “In 2010 werd ik geveld door hersenvliesontsteking,” vertelt Agnes. “Ten gevolge van restverschijnselen verloor ik mijn baan. Ik besloot om niet bij de pakken neer te gaan zitten en ging doen wat ik nog wel kon: vrijwilligerswerk, één op één. Zo kwam ik een jaar na mijn hersenvliesontsteking bij Ria Hogers terecht.” Ria, een vlotte, gulhartige dame die haar respectabele leeftijd van 75 lentes wonderbaarlijk weet te verhullen, heeft namelijk sinds haar zestiende een visuele handicap. Zij is blind en heeft daarom soms hulp nodig, bijvoorbeeld met boodschappen doen. Agnes gaat verder; “Wat ik echter niet wist -en ook zeker niet kon vermoeden- is dat het juist Ria was die mij op weg hielp naar herstel”.

‘Ik ben Ria’s ogen’ Er was dus een klik; een klik die werd omgezet in een vriendschap waarin Ria aan Agnes moed en inspiratie gaf. Maar ook andersom! “Zo zijn we sinds onze eerste ontmoeting geregeld op Ria’s tandem te vinden,” vertelt Agnes. “Ik fungeer als 'Ria's ogen' en vertel haar wat ik zie onderweg. Ria vult aan: “Omdat ik pas op latere leeftijd blind ben geworden, ben ik in staat om me -bijvoorbeeld- een laan met bomen in te beelden.” Toch is het voornamelijk de humoristische chemie die als lijm tussen Agnes en Ria fungeert. De humor die in eerste instantie door Ria wordt ontstoken, werkt als koren op Agnes' molen. Een goed iets, aangezien Agnes na haar hersenvliesontsteking te maken heeft met een complexer werkend brein. “Mijn hoofd kan beperkter licht- en geluidsprikkels verdragen dan voorheen,” vertelt Agnes “daar heb ik last van, maar Ria liet me ervaren dat ondanks handicap en beperkingen het leven te vieren valt.”

Dag van de vrijwilliger En dan het boek; een - naar eigen zeggen - verhalenbundel die Agnes en Ria benoemen als 'hun boek'. Op de cover zegt de omslagfoto al genoeg. Samen op de tandem trotseren ze weer en wind, terwijl de zon door donderwolken schijnt. Vooral de innemende glimlach van beide dames spreekt voor zich. Op 7 december aanstaande wordt het boek door Ria en Agnes aangeboden aan burgemeester Marjolein van der Meer Mohr in het gemeentehuis te Rucphen. Een niet zomaar gekozen dag, zo blijkt. “De gemeente Rucphen stelde zelf deze dag voor, omdat het de jaarlijkse Nationale Vrijwilligersdag is,” vertelt Agnes. “We hopen met ons boek andere mensen te helpen, dat ze er als het ware iets uit kunnen halen in de vorm van kracht en inspiratie. Ook komt er een luisterboek, maar dat vergt nog wat tijd.” Vanaf 8 december is het boek verkrijgbaar via de reguliere (online) boekhandel én bij diverse lokale retailers zoals: Bruna Zundert, Primera Rucphen en De Partijhal in Sint Willebrord. Ook in Schijf is Windkracht 6 te koop; bij het benzinestation, supermarkt Attent en in’t Vleeswienkeltje.

Agnes van Overveld en Ria Hogers met het boek. FOTO IRWIN VERSTEEGH

BIJDRAGE IRWIN VERSTEEGH 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief