Afbeelding

Drie generaties stremmen, roeren, snijden en pekelen bij Kaasboerderij Ossenblok

Bedrijvig Nieuws

SPRUNDEL - Al vijfendertig jaar worden de heerlijkste kazen op ambachtelijke wijze gemaakt in de polder van Sprundel. Daar aan de Waterstraat, tussen de grazende koeien, staat kaasboerderij Ossenblok. Ruim twintig verschillende kazen, afhankelijk van het seizoen, heeft de familie Ossenblok haar klanten te bieden. Maar niet alleen kaas ligt er op de plank, ook eigengemaakte karnemelk, yoghurt en vla behoort tot het uitgebreid assortiment van de druk bezochte winkel. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij drie generaties Ossenblok. Het gebruik van eigen ingrediënten; puur, vers en zonder toevoegingen, blijkt hierbij het geheim.

“We gebruiken uitsluitend verse melk van onze eigen koeien, zodat we kwaliteit kunnen garanderen”, begint eigenaresse Rosita Ossenblok.

Melk verwerken Aan de wieg van dit succesvol bedrijf stonden pa en ma Ossenblok. “In 1980 zijn we begonnen. We wilden een andere weg inslaan. We hadden destijds een veebedrijf en uitbreiding daarvan stuitte op praktische problemen. We besloten melk te gaan verwerken tot kaas”, legt Anny Ossenblok uit. “De rollen waren goed verdeeld, mijn Toon is heel precies wat goed uitpakte bij de bereiding van de kazen, en ik nam de winkel voor rekening. Dochter Rosita vult haar moeder aan: “Pa is ook heel ondernemend en vindingrijk. Zo weet ik nog dat ik een tosti maakte en daarmee pa op het idee bracht om spekkaas te maken”. De verkoop van verse groente en fruit naast het vertrouwde zuivel blijkt eveneens een idee van pa. “En ook dat komt vers van de boer”, benadrukt Rosita Ossenblok.

Kwaliteit Want gezondheid scoort hoog bij deze familie. Zo is het stremsel waarmee de kaas wordt gemaakt plantaardig, wordt er zeezout gebruikt bij het pekelen en is het vlees wat in de winkel wordt verkocht afkomstig van eigen vee. “Ik wil weten wat ik eet en die kwaliteit wil ik ook mijn klanten bieden”, benadrukt dochter Rosita, die vier jaar geleden het bedrijf van haar ouders heeft overgenomen . In dat opzicht is de familie Ossenblok wel een voorloper van de tijd. “De consument kiest steeds bewuster en gezond is nu helemaal in. Als je ziet wat er in fabrieken alleen al aan conserveringsmiddelen wordt toegevoegd”.

Helpen Drie generaties telt het familiebedrijf, waarbij meegeteld de kleinkinderen die een handje helpen. Zeventienjarige Tessa en haar vijftienjarige zus Steffy zijn regelmatig te vinden in het bedrijf van hun ouders Rosita en Jack Lazeroms-Ossenblok. Zo helpt Steffy elke dinsdag bij het afvullen van de flesjes vla en yoghurt. De twee zonen, tweeling Thom en Thijs houden zich op hun dertienjarige leeftijd liever bezig met voetbal en gamen.

Cadeautjes Met de feestdagen voor de deur is er voor de dames volop werk aan de winkel. cadeaumandjes gevuld met eigengemaakte kazen, worst, bonbons, koekjes en nootjes doen het namelijk altijd goed bij bedrijven en particulieren. De inhoud van deze goed gevulde cadeautjes hebben één ding gemeen: het zijn streekproducten, afkomstig van kleine zelfstandige boeren. Samen varen ze onder de vlag van Landwinkel, net zoals kaasboerderij Ossenblok.

Kaasboerderij Ossenblok, Waterstraat 13, 4714 RM Sprundel, 0165-382380, info@kaasboerderijossenblok.nl, www.kaasboerderijossenblok.nl

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief