Afbeelding

Politie waarschuwt ouderen: ‘Doe ‘s avonds niet open’

algemeen

MIDDELBURG - Staat er ‘s avonds iemand onverwachts aan de deur? Dan niet open doen. Die boodschap geven de Zeeuwse wijkagenten ouderen in Zeeland mee in strijd tegen babbeltrucs. “Dat is resoluut, maar je weet wanneer familie langskomt", stelt wijkagent Joanne Kodde (foto). "Ouderen maken afspraken. En collectanten komen eerder.” De politie bezoekt deze maanden alle verzorgingshuizen in Zeeland om voorlichting te geven.

Alerter Omdat de laatste tijd in Zeeland meer mensen - vooral ouderen - slachtoffer worden van babbeltrucs stelde de politie alle verzorgingshuizen in de provincie voor langs te komen en de bewoners te informeren. “Daarop is positief gereageerd”, vertelt Kodde. Zij sprak onder meer met ouderen in woonzorgcentrum Poelwijck in 's-Heer Arendskerke. Ruim twintig mensen kwamen hierop af. De agente vertelde dat daders van babbeltrucs er vaak uitzien als mensen in functie, zoals een doktersassistente of monteur, of met kinderen aan de deur komen. Verschillende aanwezigen zeiden niet veel nieuws te horen, maar de bijeenkomst wel nuttig te vinden. “Je wordt er alerter door”, vindt het echtpaar Coppoolse. “Ik laat niemand binnen”, stelt de bijna 90-jarige mevrouw Bouwense. “Als ze ‘s avonds aanbellen, komen ze maar een andere keer terug.” Dat is ook precies wat Kodde vertelt.

Behulpzaam Maar het blijft soms moeilijk. “Er heeft bij ons wel eens iemand om 23.00 uur aan de deur gestaan en toen was er wel echt wat aan de hand”, zegt mevrouw Slager. De gedachte dat je niemand meer kan vertrouwen, vinden verschillende aanwezigen erg treurig. En als er iemand voor de deur staat, ben je toch nieuwsgierig, erkent ook Kodde. “Zeker oudere mensen zijn vaak behulpzaam. Ook daarom willen ze opendoen. Babbeltrucs worden vaak gedaan met jonge meiden, omdat zij vertrouwen wekken. Ze proberen je uit je concentratie te halen en binnen te komen. Ze vragen bijvoorbeeld of ze de keuken mogen zien. Als het niet lukt om binnen te komen, taaien ze meestal wel af.” Daarom adviseert Kodde vreemden niet binnen te laten. Ze prijst de tip uit de zaal om voor collectanten wat kleingeld bij de voordeur te leggen. “Zo hoef je niet weg te lopen bij de deur.” Ze geeft ouderen ook mee dat hulpvragers altijd 112 kunnen bellen. “Ook als ze zeggen dat ze geen beltegoed hebben.”

Voorlichting Het gaat Kodde erom haar toehoorders alert te houden. Daarom krijgen ze een flyer met sticker mee over wat te doen als een onbekende aanbelt. De politie adviseert de voordeur te ‘beveiligen’ met een kierstandhouder of kijkgaatje. “Het doel van de voorlichting is mensen aan het denken zetten”, vertelt de agente. “De flyer kunnen ze bewaren. Ik zou het mooi vinden als ze de sticker opplakken. Het zou geweldig zijn als de voorlichting terug te zien is in dalende cijfers van babbeltrucslachtoffers. Dat wordt lastig, maar je weet het nooit.”

Wilt u ook voorgelicht worden over babbeltrucs dan kunt u contact opnemen met de politie. Agenten verzorgen voorlichting aan groepen mensen, ongeacht de leeftijd, in bijvoorbeeld dorps- en buurthuizen. Bel hiervoor 0900-8844

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief