Afbeelding

Eeuwig Schaak lijdt eerste nederlaag

Door: Anja Dockx algemeen

RUCPHEN - Na twee overwinningen is Eeuwig Schaak in de Avondcompetitie opgelopen tegen een nederlaag. Tegen Schaakhoeve werd met 3-1 verloren. Dat was een tegenvaller voor de Rucphense schaakclub, want de meeste leden van Eeuwig Schaak rekenden op winst tegen Schaakhoeve.

De laatste jaren won Eeuwig Schaak van Schaakhoeve, maar nooit gemakkelijk. Weliswaar zat er een 4-0 uitslag tussen, maar dat was wel een wedstrijd waar op vier borden nipt werd gewonnen. De wedstrijden tussen Schaakhoeve en Eeuwig Schaak zijn altijd spannend en dat was ook nu het geval.
Het werd in Hoeven wel al snel duidelijk dat Eeuwig Schaak niet zou gaan winnen. Gerard Snoeijs vergreep zich tegen Mees Willemsen aan een vergiftigde pion en werd kansloos van het bord geschoven. Hans Otten verloor tegen Cees van Zeijl al snel een paar pionnen en verloor eveneens vrij kansloos. Het gevolg was dat Kees van Hogeloon en John van Helden hun partijen moesten winnen om nog met een matchpunt naar huis te kunnen gaan. Dat terwijl beiden een stelling op het bord hadden waar geen van beide partijen echt voordeel had. Gelukkig was de tegenstander van Kees van Hogeloon zo vriendelijk om een toren weg te geven en vervolgens onmiddellijk op te geven. Dat punt was alvast binnen. Maar de tegenstander van John van Helden, Ruud Martin, was minder bereidwillig om mee te werken aan zijn eigen nederlaag. Hij had een betere pionnenstructuur dan John en toen John ook nog eens een pion achter kwam was de situatie eigenlijk al hopeloos. Het zou moeilijk worden om er een half punt uit te krijgen, winnen leek helemaal al onmogelijk. Toch deed hij nog een dappere poging. (Zie diagram) John van Helden (met zwart) speelde hier 1...,d6-d5. Als wit te gretig is en 2.e4xd5 speelt loopt de zwarte e-pion door naar de overkant en wint zwart alsnog. Helaas voor John en Eeuwig Schaak liet Ruud Martin zich niet foppen en speelde 2.Ka5-b4. Na 2...,d5xe4 3.Kc4 komt de koning net op tijd om de pion tegen te houden. Dat was meteen einde verhaal en enkele zetten later zag John geen andere optie dan gewoon op te geven.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief