Afbeelding

Kindpakketten in Rucphen heel succesvol

Algemeen

RUCPHEN - De gemeente Rucphen ontvangt sinds 2017 jaarlijks een geldbedrag van het Ministerie van Sociale Zaken om iets extra's te doen voor kinderen die opgroeien in armoede. Geld dat besteed kan worden aan een fiets, een warme jas, schoolspullen of een abonnement op een sportclub.' Alle kinderen moeten mee kunnen doen', is het beleid. De eerste resultaten van de besteding van de zogenaamde Klijnsma-gelden in de gemeente Rucphen zijn succesvol.

De gemeente Rucphen heeft ervoor gekozen de Klijnsma- gelden te verstrekken via een drietal kindpakketten. De middelen worden in natura beschikbaar gesteld. De huishoudens ontvangen dus geen geld.

Sportabonnement In totaal zijn onder meer twintig tweedehands fietsen verstrekt, vijftien tweedehands computers, 47 kledingpakketten en in 68 gevallen heeft een vergoeding van bepaalde schoolkosten plaatsgevonden. Voorts hebben tien kinderen zwemles voor het A-diploma kunnen volgen en aan negentien kinderen is een sportabonnement verstrekt. "Het geld is goed terecht gekomen, we gaan dus zeker op deze manier door", aldus wethouder Cees Evers van Welzijn/Armoedebeleid. "De kindpakketten zijn helaas voor sommige gezinnen echt noodzakelijk".

Apart Er zijn een drietal kindpakketten beschikbaar voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar die behoren tot een huishouden met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. Er is een babypakket, een pakket voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar en een pakket voor kinderen van 13 tot en met 17 jaar.

Pakketten De pakketten bevatten onder meer kleding, een abonnement voor een sportclub of culturele activiteit, fiets, computer en vergoeding van bepaalde schoolkosten. Elke voorziening kan apart worden aangevraagd.

Stichting Leergeld De uitvoering van de kindpakketten gebeurt via de Stichting Leergeld, een stichting die zich ten doel stelt om kinderen mee te laten doen met sport, muziek of een andere kunstzinnige vorming. Ook het kunnen deelnemen aan verschillende schoolactiviteiten en het creëren van mogelijkheden om net zoals de andere leerlingen met een fiets naar school te gaan en het huiswerk thuis op de computer te maken, is het werk van deze stichting.

Voorbeeld Over het verstrekken van de voorzieningen zegt Evers: "Voor enkele voorzieningen is de samenwerking gezocht met lokale ondernemers." De gemeente Rucphen heeft complimenten ontvangen van Stichting Leergeld. "In de regio lopen we blijkbaar voorop in de aantal verstrekte voorzieningen. Rucphen wordt inmiddels als voorbeeld gebruikt voor andere gemeenten."

Informatie Meer informatie bij Stichting Leergeld Noord-West Brabant, Postbus 86, 4870 AB Etten-Leur, telefoon: 076- 5030300. Of via internet: www.leergeldnoordwestbrabant.nl en www.rucphen.nl/Gemeentewinkel/Kindpakketten BIJDRAGE EN FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief