Van links naar rechts Wardishan, Hawnaz, Zana en Renas. FOTO CORINE ROKS
Van links naar rechts Wardishan, Hawnaz, Zana en Renas. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Syrisch gezin wil zich niet binden aan geloof

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - Renas Muslem is elektricien en wil zijn kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt vergroten met een opleiding in de automatisering. Een studie mechatronica of elektrotechniek lijkt hem wel wat, en dat gecombineerd met een baan. Zijn vrouw Wardishan Moslem is dol op kinderen en richt zich op een opleiding in de kinderopvang. Samen hebben ze twee kinderen, en wonen als gezin sinds juli 2016 in Rucphen. In 2014 moesten zij op de vlucht voor Islamitische Staat (IS).

DOOR CORINE ROKS

"We komen uit een kleine Staat in Syrië, waar ook onze twee kinderen zijn geboren. Toen IS plannen maakte om ook onze Staat aan te vallen, zijn we met ons hele gezin gevlucht naar buurland Turkije. Daar hebben we een tijdje gewoond in een huurhuis. Familieleden van mijn van mijn vrouw woonden daar ook", legt Renas Muslem (32) uit.

Asielzoekerscentrum

In de zomer van 2015 vertrok hij naar Nederland en kwam terecht in een asielzoekerscentrum. Daar werd de procedure voor een verblijfsvergunning in gang gezet. Zijn vrouw en beide kinderen bleven in Turkije. Na een jaar werd zijn aanvraag gehonoreerd en het gezin herenigd. Ze kregen een huis in Rucphen toegewezen.

Studie

Inmiddels spreekt de Renas Muslem goed Nederlands, maar hij moet nog één examen in februari volbrengen om te kunnen solliciteren op een baan. "Ik richt me op een leer- werk combinatie. Inmiddels heb ik me georiënteerd op de studiemogelijkheden die mijn kennis verbreden en/of verdiepen. Mijn voorkeur gaat uit naar een HBO opleiding bij Avans Hogeschool Breda, liefst een studie in de automatisering."

Wardishan Moslem (27) werkt aan haar inburgeringsexamen. Ze begint in februari aan een volgende module. De examens bestaan uit de volgende onderdelen: lezen, luisteren, schrijven, spreken, kennis Nederlandse maatschappij en oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Asielmigranten zijn verplicht de verschillende onderdelen binnen drie jaar te halen.

'We zijn moslim,
maar niet praktiserend'

Toekomst

In de toekomst wil het gezin wel verhuizen naar een stad, bijvoorbeeld Breda. Volgens Muslem heeft een stad meer te bieden op het gebied van opleiding en werkgelegenheid. "Maar voorlopig blijven we in Rucphen, dat is rustiger en beter voor onze kinderen."

St. Martinus

Zoontje Zana Muslem van vijf draait inmiddels volop mee op basisschool St. Martinus in Rucphen. Hij heeft daar vriendjes en vriendinnetjes en vertelt enthousiast over zijn juf Ingeborg. Zusje Hawnaz van drie is overdag op de peuterspeelzaal. Wardishan Moslem legt uit: "We zoeken een goede school voor haar, een school in het speciaal onderwijs want ze heeft wat achterstand. Het zoeken naar een passende school duurt helaas best lang." Hawnaz loopt tijdens het interview al vrolijk babbelend rond en wil graag voorgelezen worden. Met een boek van Nijntje kruipt ze tegen haar moeder aan.

Christelijk

Ondanks dat het gezin een moslimachtergrond heeft zijn de kerstdagen christelijk gevierd. Muslem: "We zijn moslim, maar niet praktiserend. Feitelijk hebben we geen geloof, maar we pakken wel alle feesten mee. Dat voordeel heb je als niet- gelovigen", besluit hij lachend.[l]

Onderdak

Huis en haard verlaten om te ontvluchten aan het geweld in het thuisland. Gezinnen uiteengeslagen, moeizame tochten naar de veiligheid van Europa. De veiligheid die in omringende landen niet wordt geboden, want Syriërs zijn er taboe. De gemeente Rucphen biedt een aantal statushouders onderdak.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief