Afbeelding

Wielerplan West Brabant gelanceerd: 'Wielersport in DNA West-Brabant'

Door: Amber Kuijs Sport

RUCPHEN - Tijdens de Cyclocross Rucphen overhandigde wethouder van Breda, Paul de Beer, het Wielerplan West-Brabant aan burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van de gemeente Rucphen. Hiermee wil de kopgroep die bestaat uit burgemeester Joerie Minses van de gemeente Alphen- Chaam en de wethouders René Lazeroms (Rucphen), Toine Theunis (Roosendaal), Martin Groffen (Woensdrecht), Frank Hommel (Tholen) en De Beer zelf, West- Brabant (internationaal) als dé wielerregio van Nederland positioneren.

"De wielersport zit in het DNA van West- Brabant. Op een aantal locaties komt dit volop tot uiting met diverse faciliteiten en nationale en internationale wedstrijden. De cyclocross is daar een mooi voorbeeld, prachtig parcours op een schitterende locatie in West-Brabant. Vandaar dat we voor de lancering hebben gekozen voor Rucphen." Waarbij voorzitter De Beer aanvult: "De samenwerking tussen alle partijen is zo goed, het is feitelijk niet relevant waar het Wielerplan wordt uitgereikt. De taart is groot genoeg voor heel West-Brabant." Onderdeel van het Wielerplan is de website, gericht op wielrennen en recreatief fietsen in de wielerregio West-Brabant.

Doel
Zo'n twee jaar geleden pakte de kopgroep vol energie het Wielerplan op. Doel is de regionale economie een impuls te geven, door mooie wielerevenementen aan de regio te verbinden en zo te zorgen voor extra bezoekers en daarmee bestedingen in de regio. Een ander belangrijk doel is de maatschappelijke impuls die de sport geeft. De Beer hierover: "Sportevenementen dragen ook bij aan maatschappelijke doelstellingen, bijvoorbeeld door evenementen te verbinden met talentontwikkeling en sport voor mensen met een beperking. De wielersportevenementen versterken de sociale veerkracht." Waarbij hij benadrukt dat West-Brabant een echte wielersport community is. Verder is het doel om de samenwerking tussen wielerpartijen te bevorderen.

Provinciaal beleid
Met deze doelstellingen sluit het Wielerplan naadloos aan bij het provinciaal beleid: met sport bij te dragen aan een sociaal veerkrachtige samenleving en een sterke Brabantse economie. De Beer hierover: "Met deze samenwerking zijn we nog beter in contact met de provincie. Op zeer korte termijn gaan we rond de tafel om onze ambities onder de loep te nemen." Een van die ambities is een Regionaal Trainings Centrum wielrennen in West-Brabant. "Een gemiste kans dat we zoiets nog niet hebben. Daar hebben we nog een slag te maken", waarbij De Beer accentueert vooral in te zetten op een goede talenteninfrastructuur.

Trots
De kopman van de bestuurlijke groep is trots op het resultaat. "We pakken nu samen met de regiogemeenten echt door om de wielersport te verbinden met economische en maatschappelijke spin-off. En wielerliefhebbers komen volop aan hun trekken. Het nieuwe online platform versterkt dat: het laat de rijke historie van onze regio zien, het brengt dagelijks wielernieuws uit de regio en ook alle evenementen in de regio: toertochten en wedstrijden voor amateurs en professionals staan er op. Daarnaast er is er aandacht voor recreatief fietsen met de mooiste fietsroutes in onze regio."

Website: www.wielrennenwestbrabant.nl  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief