Joost Verlaan (links) en Alexander Verwater lopen als duo Jolex mee met de optocht in het Grasduinerdurp. Met S'fan-mutsen op weten zij dit jaar in Zegge weer een ludieke act neer te zetten. FOTO FRED SCHUCH
Joost Verlaan (links) en Alexander Verwater lopen als duo Jolex mee met de optocht in het Grasduinerdurp. Met S'fan-mutsen op weten zij dit jaar in Zegge weer een ludieke act neer te zetten. FOTO FRED SCHUCH

Zegs carnavalsduo gaat voor eenvoud

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEGGE - Anders dan de bouwclubs van de grote wagens, wil het carnavalsduo Joost Verlaan en Alexander Verwater met zo min mogelijk middelen, zo leuk mogelijk uitpakken. Als duo Jolex lopen zij nog maar voor het tweede jaar mee, maar het publiek zag hen in verschillende samenstellingen al vanaf 2004 voorbijkomen.

Meedoen met de optocht in Zegge vindt het tweetal belangrijk voor het voortbestaan ervan. "We kunnen wel langs de kant zeggen dat de optocht zo klein is", zegt Verwater, "maar dat kun je oplossen door zelf mee te doen." Voor het Zegse motto 'Op Oew Kloompe' leggen de mannen op een ludieke manier een link naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, die gelijk met carnaval starten. De klompen krijgen een niet eerder vertoonde functie tijdens hun act. Het duo vindt het een uitdaging om met eenvoudige middelen toch iets leuks neer te zetten en op te vallen. Dit doen ze vooral door de interactie met het publiek te zoeken.

Vrienden

De twee vrienden kennen elkaar al sinds de basisschool en zijn al jarenlang actieve leden van cabaretgroep 't Zonneke. "We hebben al diverse keren met het liedjesfestival meegedaan en soms ook meegedaan."

De mannen verzinnen op basis van een bestaand liedje een nieuwe tekst dat met het Zegse carnaval te maken heeft. Om de kindermiddag tijdens carnaval weer nieuw leven in te blazen, besloten de twee een optreden te verzorgen in dorpshuis De Nieuwenbergh. "Het viel ons op dat de kinderen daar maar een beetje op de rand van het podium zaten. Wij gaan proberen ze lekker de polonaise te laten lopen en bezig te houden door verschillende spelletjes vanaf het podium te doen."

Korter

Tijdens deze editie van het Zegse carnaval, legt de optocht een kortere weg af dan voorgaande jaren. "Het aantal deelnemers is niet zo groot," zegt Verwater. "Ik weet dat er dit jaar acht inschrijvingen zijn. Ondanks dat de stoet best klein is, waren we gewend dat de optocht zo'n tweeënhalf uur duurde, doordat er allerlei acts gedaan werden. Sommige daarvan duurden een paar minuten en als die dan om de zoveel meter hun act uitvoerden, stond de rest steeds weer stil."

Nu is besloten dat de optocht een kortere afstand aflegt. "Hierdoor komt ook het publiek meer bij elkaar. Dat komt de sfeer ten goede."

Voorbereidingen

"Tijdens de voorbereidingen hebben we de grootste lol", vertelt Joost Verlaan. "In de aanloop naar het carnaval hebben we verschillende ideeën, maar de echte voorbereidingen beginnen meestal pas één of twee weken van tevoren. Maar als we dan weer bezig zijn en de act krijgt vorm, dan geeft dat ontzettend veel voldoening."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief