Afbeelding

Tonpraoten Sprundel resulteert in twee avonden schaterlachen

Door: Amber Kuijs Algemeen

SPRUNDEL - De ton was goed gevuld op  vrijdag- en zaterdagavond in het Nachtuilenrijk tijdens de tonpraotavond die traditiegetrouw aan het zuidelijke leutfeest vooraf gaat. Dat gold overigens ook voor de zaal, op de eerste verdieping van Dorpshuis De Trapkes in Sprundel. Zes typetjes wisten het publiek weer kostelijk te vermaken; van gemeentewerker tot onderwijzer en van ADHD-er tot nachtzuster.

Keejke van de Catering, alias Judith Hoefnagels, was in de overgang en deelde haar kwaaltjes met het publiek. Ondanks dit ongemak blijkt ze wel een optimistische meid, die daarbij vooral teruggrijpt naar gebeurtenissen uit de catering. Ellis Marcelis daarentegen betreedt de ton als zuster, haar werkzaamheden op de ziekenhuisvloer, en met name de interactie met patiënten, worden in geuren en kleuren verteld aan het publiek.

Afslankpillen
Frank Backx heeft dit jaar last van ADHD, maar gelukkig heeft hij zijn pillen bij zich. Zijn vrouw Rita wenst wat meer actie in de slaapkamer, en vraagt haar Adje, (ADHD-er) om eens een pilletje te kopen voor een boost aan hun liefdesspel. Als antwoord koopt Ad een doosje afslankpillen voor zijn Rita. "Weer deed ik het niet goed, ik begrijp niks van vrouwen!"

Slaapkamergrappen
Grappen binnen de muren van de slaapkamer blijken een geliefd en dankbaar thema. Kaat van de Kaai, alias Marleen Konings uit Rucphen, kan hierover meepraten. Dit jaar viert deze moeder van twee kinderen haar elfde jaar als tonpraoter, een jubileumjaar in carnavalskringen waarvoor ze van CS De Nachtuilen een medaille ontving. De 51-jarige Konings doet verslag. "Twaalf jaar geleden stond ik in Rucphen voor het eerst in de ton. Ik wilde eerst eens proberen vandaar dat mijn debuut beperkt bleef tot mijn eigen woonplaats. Het typetje dat ik destijds introduceerde, Kaat van de Kaai, bleek goed bij mij te passen en het jaar daarop werd ik in alle kernen gevraagd."

Janus
"Nog steeds speel ik dit typetje en vertel het publiek over mijn leven met mijn man Janus." Op de vraag welke act een toppertje was, antwoordt zij resoluut: het waterbed. "We hadden een waterbed gekocht. Janus lag vol passie te wachten op ons nieuwe bed, en ik, met mijn 120 kilo, besprong hem. Vervolgens vliegt Janus, met zijn vijftig kilo, tegen het plafond en lanceert op het nachtkastje. Zijn tanden stonden voor de verandering niet op het nachtkastje maar erin." Konings put haar inspiratie uit het dagelijkse leven. Steun en toeverlaat bij al haar acts is haar zus Jacqueline. Ook in Sprundel is haar zus present en na de act is het een race tegen de klok naar het volgende optreden. Iets dat overigens voor alle tonpraoters geldt.

Droge humor
Ronnie Buiks speelt dit jaar in de ton het typetje van leraar. Buiks is bekend om zijn rustige en droge humor. Ook bij hem is de partner lijdend voorwerp. Smakelijk vertelt de leraar over de eerste date op internet met zijn toekomstige vrouw, waarbij hij was vergeten het anti-virusfilter aan te zetten.

Hans Hakkelaars, ofwel Toine van Oers uit Wagenberg, stal de show als gemeentewerker. Hortend en stotend deed hij zijn verhaal als ambtenaar. Hij hakkelde zo erg dat het publiek telkens op het verkeerde been werd gezet met uitspraken.

Geslaagd

CS De Nachtuilen kan weer terugkijken op twee geslaagde avonden, opgeluisterd door dweilband Simpelfonie uit Etten- Leur, een groot publiek, goede catering  en geweldige typetjes. FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief