Marjolein van der Meer Mohr hecht veel waarde aan een politiek stabiel klimaat. FOTO CORINE ROKS
Marjolein van der Meer Mohr hecht veel waarde aan een politiek stabiel klimaat. FOTO CORINE ROKS

Burgemeester Rucphen pakt problemen resoluut aan

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - Ze omschrijft zichzelf als een mensen mens, de burgemeester van de gemeente Rucphen, Marjolein van der Meer Mohr. Een functie die ze sinds januari 2011. In januari 2017 werd zij door de gemeenteraad voor de tweede ambtstermijn voorgedragen. Het bevalt Marjolein van der Meer Mohr prima in de gemeente Rucphen. Ze hecht veel waarde aan een politiek stabiel klimaat. Volgens haar een dierbaar goed binnen de gemeente Rucphen. Want hoewel er zeker verschillen zijn tussen de politieke partijen, wijzen alle neuzen volgens haar in dezelfde richting: de weg van de vooruitgang.

"De afgelopen zeven jaar hebben we samen heel wat bereikt. Om maar enkele resultaten te noemen: de ontwikkeling van de dorpskernen, de representatieve gemeenschapshuizen, de nieuwe omleiding die in een vergevorderd stadium is en meer woningbouw, vooral voor jongeren en senioren", somt zij op. "Maar ook de veranderingen in het sociaal domein hebben we samen goed opgepakt, de samenwerking met lokale verenigingen en organisaties en een financieel gezonde gemeente".

Samen

Dat het ook anders kan heeft zij ervaren als wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Westvoorne. Daar bleef volgens haar de politiek hameren op problemen "We moeten juist denken in kansen en oplossingen." Voor de soepele gang van zaken binnen de gemeente Rucphen heeft zij wel een verklaring: "In onze gemeente wonen hardwerkende burgers, bouwers, die samen iets willen bereiken en stappen durven te nemen. En dat merk je dus ook in de afgevaardigde volksvertegenwoordigers."

Mannetje

Op het gebied van openbare orde en veiligheid, de portefeuille die altijd toebehoort aan de burgemeester, staat zij haar mannetje. "We hebben bewust gekozen voor een strikte toepassing van het Damoclesbeleid. Dat betekent dat we hard inzetten op de aanpak van drugs en de daarmee samenhangende overlast. Zo sluiten we een pand als blijkt dat dit gebruikt wordt voor drugspraktijken. Hiermee nemen we de loop van eventuele drugsgebruikers en -handelaren naar de locatie weg. Naast deze harde aanpak zeten we ook fors in op preventieve maatregelen. Dit draagt bij aan een veilig leefklimaat. Dat willen we immers voor al onze inwoners. We maken hierbij ook dankbaar gebruik van de hulp en inzet van inwoners. Zo hebben we inmiddels in elke kern buurtpreventie en WhatsApp-groepen in wijken. Zo dragen ook inwoners een steentje bij aan een veilige woonomgeving. Ze houden samen met ons een oogje in het zeil. En de lijnen zijn kort."

Ondermijning

Landelijke regelgeving ondersteunt de harde aanpak van de gemeente. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) is hierbij belangrijk. Hierbij wordt de integriteit van aanvragers van vergunningen en subsidies getoetst. Daarnaast wordt fors ingezet op de aanpak van ondermijning. Ondermijnende criminaliteit is misdaad die maatschappelijke structuren of het vertrouwen daarin schaadt. Dit soort criminaliteit wordt vaak gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat niet zelden gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. "Ook daar zitten we bovenop", deelt de burgemeester mede.

Drastisch

Een van de positieve gevolgen van deze aanpak is dat de GHB overlast in de gemeente Rucphen inmiddels drastisch is verminderd. "Dit was een groot maatschappelijk probleem. Door samenwerking en een lange adem is het ons gelukt dit aan te pakken. Ook de preventieve maatregelen, gericht om de georganiseerde drugscriminaliteit te bestrijden, hebben hierop effect. We hebben een aangescherpt handhavingsbeleid. Dit in combinatie met een goed team handhavers en bijzondere opsporingsambtenaren en goede communicatie naar onze inwoners. Zo komen we tot mooie resultaten."

Brandveiligheid

Veiligheid is een breed begrip. Brandveiligheid is een belangrijk thema hierin. Het kan immers levens redden. Op het gebied van brandveiligheid heeft de gemeente Rucphen sprongen gemaakt. "Zo nemen we preventieve maatregelen, met name in het buitengebied. We hebben brandmelders uitgereikt en de aanrijdtijden van de brandweer zijn verkort. Daarnaast hebben we veel voorlichting gegeven."

Samenwerking

Ook bij veiligheid is samenwerking de kerngedachte. "Ook regionaal werken we op het gebied van veiligheid nauw samen. Dat doen we onder meer met de zeven gemeenten binnen het politiedistrict De Markiezaten. En dan met name op het terrein van de crisisbeheersing en rampenbestrijding. We helpen elkaar. Samen sterk."

Toekomstvisie

"In 2015 hebben we samen met inwoners, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties de Toekomstvisie voor Rucphen tot 2030 opgesteld. Hierin staat beschreven waar de gemeente de komende jaren de focus op gaat richten. Dit doen we aan de hand van vijf pijlers: aantrekkelijk wonen, zelfredzame en zorgzame gemeenschappen, vrijetijdseconomie, regionale Samenwerking en overheidsparticipatie.

Via overheidsparticipatie willen we inwoners stimuleren zelf het initiatief te nemen. Als gemeente ondersteunen we dan. Een goed voorbeeld hiervan zijn de nieuwe rotondes. Samen met inwoners hebben ondernemers de inrichting bepaald en uitgevoerd. Een nieuwe manier van beleidsvoering en een mooie manier van samenwerken."

Stabiel

Momenteel heeft de gemeente Rucphen vijf politieke partijen. Binnenkort komt daar een partij bij, de PVV. Deze partij doet ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De burgemeester hierover: "In Rucphen gaan we in de politiek op een fatsoenlijke en constructieve manier met elkaar om. Ik vind dat een groot goed. We gaan voor een stabiel politiek klimaat. Dat verwachten wij van al onze politieke partijen."

Leed

Menselijk leed hakt er bij de burgemeester goed in, zoals het overlijden van Jan Suijkerbuijk, en burgers die uit het leven werden gerukt door een noodlottig ongeval of brand. "Dat raakt mij. Juist dan moet je er zijn voor de nabestaanden. Het burgemeestersambt heeft wat dat betreft vele kanten."

Over haar integratie in Sint Willebrord antwoordt zij: "Een heel gezellig dorp waar ik al jaren woon met mijn man Pierre. Na de moedwillige autobrand hebben wij veel steun gekregen van dorpsbewoners. Dat heeft ons enorm goed gedaan." In haar schaarse vrije tijd staat ze graag met haar man op de piste of op de golfbaan.

Boodschap

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht, heeft burgemeester Marjolein van der Meer Mohr nog een belangrijke boodschap aan de lezer: "Ga allemaal stemmen op 21 maart aanstaande!" FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief