Samen met hun kinderen bouwen Eric Hogenbirk, Rik Magielse, Niels Goorden en Andy Neggers (van links naar rechts) aan een wagen voor de Schijfse optocht. Bouwcollega’s Roemer Kruis en Luc van Oortmerssen zijn op dat moment nog niet aanwezig. FOTO FRED SCHUCH
Samen met hun kinderen bouwen Eric Hogenbirk, Rik Magielse, Niels Goorden en Andy Neggers (van links naar rechts) aan een wagen voor de Schijfse optocht. Bouwcollega’s Roemer Kruis en Luc van Oortmerssen zijn op dat moment nog niet aanwezig. FOTO FRED SCHUCH

Buurtvereniging 't Dorp bouwt voor en met kinderen

Door: Peter Houtepen Algemeen

SCHIJF - "Zullen we eens een wagentje voor de kinderen bouwen?" Zo begon het vier jaar geleden bij iemand onder de carport. Zes gezinnen van buurtvereniging 't Dorp uit Schijf bouwen sindsdien jaarlijks voor en met hun kinderen een carnavalswagen.

"Bij ons in het dorp is het gebruikelijk dat iedere buurtvereniging een wagen bouwt", vertelt Niels Goorden, één van de bouwers van buurtvereniging 't Dorp. De groep begon heel eenvoudig ergens onder de carport. Later in een zelfgebouwde tent en sinds vorig jaar bouwen ze in de bedrijfshal van de plaatselijke aanhangwagenfabriek. "Aan het einde van het jaar komen we samen om te bedenken wat we zullen maken", vervolgt Goorden. "Dat gaat gepaard met een paar biertjes en het duurt dan wel een paar weken voordat we daadwerkelijk beginnen." Hij leg uit dat de zes gezinnen die dit jaar aan de wagen bouwen het moeten hebben van hier en daar een beetje vrije tijd. "We werken en hebben ook allemaal kleine kinderen. Niemand van onze groep heeft tijd om maandenlang aan een mooie wagen bezig te zijn. Het moet wel leuk blijven."

Spellekes

In Schijf is het thema dit jaar 'We maoke d'r un spelleke van'. De buurtvereniging maakte een ontwerp dat met oude en nieuwe spelletjes te maken heeft, maar tijdens de bouw verandert er nog van alles. Achter de trekker, die door Rik Magielse bestuurd wordt, hangt een aanhanger met daarop een creatie van staal en schuimrubber. "De kinderen beplakken de wagen altijd en zorgen voor het schilderwerk", verklaart Goorden. "Het moet wel echt hun wagen zijn."

Kinderwagen

Achter de eerste aanhanger volgt nog een wagen. "Dat is het onderstel van een oude caravan", vertelt Eric Hogenbirk. "Daar kunnen de kinderen op staan." Bovenop het onderstel hebben de mannen een etage gebouwd waar hun kinderen met een trap op kunnen klimmen. Speciale aandacht is er besteedt aan het hekwerk er omheen. "Aan één ding wordt niet getornd en dat is veiligheid", benadrukt Hogenbirk. "Er gaan namelijk ook kleintjes van drie jaar oud mee." Het materiaal voor de carnavalswagen wordt gedoneerd of tegen een schappelijke prijs aangeschaft. Goorden wijst naar de krijtstreepjes op de schuifdeur van de loods, die aangeven hoeveel ijzer er van het bedrijf van Ad Goorden gebruikt is.

Beperkte middelen

De omvang van de wagen is afhankelijk van de beschikbare tijd en middelen", legt Goorden uit. "We geven misschien maar honderd euro de man uit en vinden het dan ook het leukste om mee te doen, niet zozeer om te winnen. We leveren een bijdrage aan de optocht, en ook al zijn er voor de Schijfse optocht niet veel deelnemers, er staan wel altijd veel mensen langs de kant. En daar doen we het voor!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief