Afbeelding

MFA Rucphen overgedragen aan stichting Agora

Door: Bregje Kop Algemeen

RUCPHEN - Een bijzondere dag was het vrijdag voor Rucphen. Wethouder Cees Evers droeg officieel de Multi Functionele Accommodatie (MFA) Rucphen over aan Stichting Agora. Na het tekenen van de nodige bescheiden door de leden van het bestuur en de wethouder, ontving de voorzitter van de stichting, Ron van Dorst, de sleutel.
 

De komende maanden wordt het Rucphense dorpshuis verder ingericht. Prioriteit hebben daarbij de beide basisscholen, St. Martinus en Het Palet. Het is de bedoeling dat de Rucphense scholen na de carnavalsvakantie met de gymlessen in het splinternieuwe gebouw kunnen starten. De verenigingen volgen fasegewijs.

Vertraging

De overdracht heeft even op zich laten wachten door een vertraging in de bouw vanwege onder meer leveringsproblemen van diverse bouwmaterialen. Daarnaast moest de dakconstructie op de tweede verdieping nog brandwerend worden gemaakt. "Dit kostte extra tijd, maar veiligheid gaat uiteraard boven alles. Daarin hebben we geen enkel risico genomen", aldus de wethouder.

Sloop

"We staan te popelen om te verhuizen", laat Ron van Dorst weten. Alle activiteiten van De Vaart en jeugdhuis De Louwen worden in het nieuwe dorpshuis samengebracht. Het bestuur en de vele vrijwilligers hebben drie maanden de tijd om te verhuizen. Op 9 mei gaan beide dorpshuizen terug naar de gemeente Rucphen, genomineerd voor de sloop. 

Eigen cultuur

Beheerder Leon Verpaalen laat weten al sinds 2003 zoekende te zijn naar een oplossing voor de verouderde De Vaart en De Louwen. "Enkel jaren geleden kwam deze plek in beeld. Het had wel wat voeten in aarde om de twee besturen, ieder met een eigen cultuur, te verengingen."

Het nieuwe bestuur telt negen leden. Vrijdag werd ook een moment stilgestaan bij wijlen bestuurslid Eric Adriaensen.

Theaterzaal

Secretaris Marcel Uitdewillegen gaf een rondleiding door het gebouw. Vol trots toonde hij de theaterzaal. "Deze bestaat uit drie compartimenten, zodat hij in grootte kan worden aangepast. Het podium telt maar liefst 132 vierkante meter, bijna net zo groot als het oppervlak van De Vaart. De wanden zijn prima geïsoleerd en alle faciliteiten voor licht en geluid zijn aanwezig. Bands hoeven alleen maar in te pluggen."

Juweeltje

De gymzaal is ook een juweeltje, alles werkt automatisch. De kleedruimtes zijn multifunctioneel zodat deze ook gebruikt kunnen worden voor de mensen van het theater. Alles is rolstoelvriendelijk. Het gebouw heeft een ruim souterrain, voor de opslag van verenigen en de vogelbeurs. Op de eerste verdieping zijn diverse vergaderruimtes met geïntegreerde contactpunten. Zo ook de jeugdruimte, waar jongeren elke vrijdagavond kunnen chillen. "Alle faciliteiten voor te gamen, et cetera zijn aanwezig", aldus penningmeester Jan van de Klundert.

Veertig

Behalve vergaderruimtes heeft de bovenverdieping een groot handwerklokaal waar liefhebbers kunnen knutselen en bloemschikken. Het bestuur denkt zo'n veertig verenigingen te kunnen verwelkomen; zij maken nu gebruik van De Vaart en De Louwen.

Na 9 mei wordt het gebouw feestelijk geopend, een exacte datum volgt. FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief