Afbeelding

Gemengd Koor Schijf viert 50-jarig bestaan

Door: Peter Houtepen Algemeen

SCHIJF - Vijftig jaar terug in de tijd, het was 21 februari 1968, werd het Groot Koor in Schijf opgericht. Een koor dat bestond uit mannen én vrouwen met als gezamenlijke passie zingen. In kerken en bij speciale gelegenheden brachten ze hun Gregoriaanse en Nederlandse liederen ten gehore.

Inmiddels is de naam veranderd in Gemengd Koor Schijf, en nog steeds staan de dames en heren op diverse podia. Hun gouden jubileum laten ze niet ongemerkt voorbij gaan en daarom is het feest op zaterdag 17 februari. Iedereen is welkom tijdens de speciale avonddienst in de parochiekerk van de heilige Martinus in Schijf.

"Heel vroeger bestond het koor louter uit mannen. Later werd naast het mannenkoor een vrouwenkoor opgericht. Tijden veranderden en in 1968 werd besloten het mannen- en vrouwenkoor samen te voegen tot het Groot Koor Schijf", zegt voorzitter en penningmeester Jacqueline Peeters.

Groot Koor

Het Groot Koor bestond uit vijftien heren en dertien dames. De heren brachten onder leiding van dirigent Van Boxtel uit Rucphen hun liederen in het weekend ten gehore, de dames door de week. Peeters: "In die tijd werd er nog veel gezongen, vooral in de kerk tijdens bruiloften en jubilea."

Nu, vijftig jaar later, telt het Gemend Koor Schijf in totaal twintig koorleden, vier mannen en zestien vrouwen. Om de drie weken wordt gezongen in de Heilige Martinuskerk van Schijf. Behalve in de eigen parochiekern zingt het koor traditiegetrouw in de meimand op Zegge. "Om zes uur in de vroege ochtend op de laatste zondag van mei", vult secretaris Corrie Naenen aan.

Dishoek

Maar ook de strandkerk in Dishoek behoort tot hun vaste podia. "Een keer per jaar in het vakantieseizoen zingen we in de Toeristenkerk Dishoek, voor het vierde jaar op rij", aldus Naenen. Voor het vijfde jaar wordt het Gemend Koor door Maria van den Eijnden gedirigeerd, en al vijftien jaar is Janus Vriends organist. Op donderdagavond staan de repetities gepland. "In de zomer in onze kerk, maar in de wintermaanden in de pastorie van Schijf. Kom gerust eens kijken als je ons wil versterken", doet Naenen gelijk een oproep. Het Gemengd Koor Schijf heeft trouwe leden, sommige zijn al meer dan 25 jaar lid.

Samenzijn

Op zaterdag 17 februari wordt het vijftigjarig jubileum gevierd. In de middag is er koffie en thee in het 't Wapen van Schijf waarbij de geschiedenis van het koor met fotomateriaal wordt ondersteund. Aansluitend volgt een buffet. Iedereen is welkom tijdens het avondprogramma, dat bestaat uit een muzikale aankleding van de woord- en communieviering in de parochiekerk van Schijf, gevolgd door een gezellig samenzijn. De aanvang van de dienst is om 19.00 uur. FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief