De cast van 'Ouwe jongens, krentenbrood' repeteert op het toneel van dorpshuis De Trapkes. FOTO JOS OONINCX
De cast van 'Ouwe jongens, krentenbrood' repeteert op het toneel van dorpshuis De Trapkes. FOTO JOS OONINCX

Speulend Sprundel brengt klucht op de planken

Door: Peter Houtepen Algemeen

SPRUNDEL - Toneelvereniging Speulend Sprundel krijgt elk jaar de zaal in dorpshuis De Trapkes goed gevuld met een blijspel. Dit jaar koos het gezelschap, samen met hun nieuwe regisseur Frank Backx, voor de klucht 'Ouwe jongens, krentenbrood', dat drie keer wordt opgevoerd.

Al maanden is de spelersgroep twee avonden per week op het toneel te vinden. Tijdens die repetities zet de regisseur nog de nodige puntjes op de i en fluistert de souffleur de lastige passages voor.

Proloog

De toneelvereniging uit Sprundel telt 32 leden, jong en oud, waarvan ongeveer de helft direct bij het stuk betrokken is. Sinds 2017 is Mathijs Aarts de nieuwe voorzitter en hij vertelt enthousiast wat er aan een uitvoering vooraf gaat. "Eerst gaat een leescommissie van vijf leden aan de slag met het lezen van zo'n twaalf stukken. Dit is bij ons in de regel een komedie of een klucht. We spelen dat graag en het is tevens wat het publiek van ons verwacht. Daarna proberen we tot een keuze te komen. Hierbij betrekken we onze regisseur, want hij heeft een goed beeld van hoe het er op het toneel uit gaat zien. Na de zomervakantie beginnen de leesrepetities. Als je nagaat dat onze stukken in februari en maart gespeeld worden, weet je dat er maanden gemoeid zijn met de repetities. Daarnaast is een groep achter de schermen actief met het decor en de organisatie rond de uitvoering."

Uitvoering

'Ouwe jongens, krentenbrood' van Carl Slotboom is een klucht in twee bedrijven. Het verhaal speelt zich af in de luxe villa van dokter Fred Linnenkamp. Nu hij met zijn vrouw op vakantie is, ziet inbreker Gerrit van Duin zijn kans schoon voor een inbraak. Maar wat een routineklusje lijkt, pakt totaal anders uit. Zijn criminele maat is een prutser en het blijkt dat juist nú, na jaren, een oude studievriend van de dokter op de stoep staat. Hij brengt samen met vrouw en dochter een bezoekje en zij kennen de dokter niet. Tot overmaat van ramp komen een achterdochtige wandelaar met zijn vrouw en een oude vlam van Fred Linnenkamp binnen. Voor Gerrit het weet staat het hele huis vol met volk waar hij niet op gerekend had. Genoeg ingrediënten voor een plot met veel verwikkelingen.

Regie

De regie is in handen van Frank Backx, die ervaring opdeed als speler en als regisseur. Backx is ook actief als tonpraoter en vrolijke stukken zijn bij hem in goede handen. Het stuk wordt opgevoerd in dorpshuis De Trapkes in Sprundel. Er zijn drie uitvoeringen gepland: op de zaterdagen 24 februari en 3 maart om 20.00 uur en een op zondag 4 maart om 14.00 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar via info@speulendsprundel.nl of 0165-384930. Verdere informatie vind je op www.speulendsprundel.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief