Afbeelding

Avocadoplant

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

Als je mij vraagt of ik van tuinieren houd, geef ik een volmondig ja. Ik ben als het ware opgegroeid in een moestuin tussen de verse worteltjes en knisperende blaadjes sla. En ook in deze koude wintermaanden probeer ik op mijn vensterbank mijn groene vingers toch tot uiting te laten komen. Maar bij mijn liefde voor tuinieren hanteer ik wel één cruciale regel: ik zet in op maximaal resultaat voor minimale moeite. Mijn ultieme favoriet voor in huis is dan ook tuinkers. Een paar keer water geven, geen gedoe en binnen een paar dagen te eten. Maar sinds enkele weken is daar een uitzondering op gekomen. Op mijn vensterbank prijkt een avocadopit.

Iedereen die met enige regelmaat doelloos door zijn Facebooktijdlijn scrollt, is de foto waarschijnlijk wel eens tegen gekomen. Zo'n grote, bruine avocadopit waar drie sateprikkertjes in zijn gestoken. En daarop bungelt hij dan op de randen van een glas water. Ik kan je vertellen, de komst van die pit naar mijn vensterbank was niet mijn idee. Maar toen hij er eenmaal stond, werd hij vertroeteld als geen ander. Dit project zou gaan slagen. Iedere dag meerdere keren vers water. Zoveel mogelijk licht. En hem uit de poten van de kat houden. Na weken(!) ploeteren barstte hij open. Er kwam een worteltje. En tergend langzaam groeide hij door tot het moment dat hij over gepot kon worden. En vanuit daar deed hij er nog eens maanden(!) over om te groeien tot een heel klein groen stengeltje. Een heuse avocadoplant. En als je héél goed kijkt, kun je zelf de aanzet tot het eerste echte blaadje al zien zitten.

Ik kijk vol tevredenheid naar het sprietje. De meest vertroetelde plant ter wereld. En ondertussen borrelt er een vraag in me op. Wanneer kan ik eigenlijk avocado's plukken van deze nieuwe aanwinst? Ik haal mijn telefoon uit mijn broekzak en surf naar een site met de naam buitenlevengevoel. Ik scan langs alle informatie, langs de sateprikkers, het glaasje water, het overpotten. Dan valt mijn oog op het laatste, korte zinnetje van de uitgebreide uitleg. 'Wil je de vruchten plukken van je werk? Dan moet je wel geduld hebben. Want dat kan na zeven tot tien jaar.' Zeven. Tot. Tien. Jaar. Ik kijk naar het kleine, verwende groene sprietje op mijn vensterbank. Het is goed. Ik koop wel een zakje zaadjes voor tuinkers.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief