De wethouder leest het boek voor in de voorleeskring. FOTO JOS OONINCX
De wethouder leest het boek voor in de voorleeskring. FOTO JOS OONINCX

Prentenboek voor alle Rucphense peuters

Door: Peter Houtepen Algemeen

SINT WILLEBRORD - Het bekroonde prentenboek 'Ssst! De tijger slaapt' dat onlangs nog  centraal stond tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt cadeau gedaan aan alle Rucphense peuters. Wethouder Martien de Bruijn reikte donderdagmorgen het eerste exemplaar uit op peuteropvang 'Dol-fijn' in Sint Willebrord.

Reden voor een feestje in de groep van peuterjuffen Letty en Dinie. In het bijzijn van locatiemanager Wendy Kragt, de peuters en vertegenwoordigers van de kinderdagverblijven 'Tijd voor kinderen' en 'Nikkids', las de wethouder zelf het boek voor in de voorleeskring. Geboeid luisterden de peuters en ze reageerden spontaan op de vragen die hij stelde. Naast hem hadden Felicia den Haan en haar moeder plaatsgenomen. Na het voorlezen overhandigde de wethouder het boek aan Felicia met de belofte dat ook alle andere kinderen het boek krijgen.

Peuteropvang

De gemeente onderschrijft hiermee het belang van het voorlezen voor jonge kinderen. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en is van onschatbare waarde voor de algemene ontwikkeling van het kind. Met het uitreiken van het boek wil de gemeente Rucphen een bijdrage leveren aan het aanpakken van taalachterstanden. "Een groot deel van onze peuters gaat naar de peuteropvang", vertelt wethouder Martien De Bruijn. "Dat is goed, maar het zou beter zijn als alle jonge kinderen de peuteropvang bezoeken. De kinderen leren er om samen te spelen en het is aangetoond dat het bijdraagt aan de taalontwikkeling. Ouders hebben hierin ook een belangrijke rol. Dat stimuleren we graag. We hebben daarom besloten, in samenwerking met het consultatiebureau, kinderdagverblijven en de peuteropvang, het prentenboek 'Ssst! De tijger slaapt' aan te bieden aan alle peuters in onze gemeente. Door samen met je kind te lezen of plaatjes te kijken en erover te vertellen, bevorder je de taalontwikkeling van je kind".

Prentenboek

'Ssst! De tijger slaapt' is een interactief en verrassend boek dat verkozen werd tot het beste prentenboek van 2018. De dieren willen de slapende tijger niet wakker maken, maar hij ligt vreselijk in de weg. Gelukkig heeft Kikker een idee: hij wil de dieren met een ballon over de tijger heen laten zweven. Maar de dieren hebben hulp nodig van de kinderen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een liedje te zingen. De bedoeling is dat de tijger niet wakker wordt gemaakt.

Het boek werd gemaakt door de in Hamburg geboren Britta Teckentrup. Deze prijswinnende schrijfster en illustratrice maakte meer dan negentig boeken. Ze verschenen in meer dan twintig landen. Daarnaast exposeert ze kunst in binnen- en buitenland.

Verspreiding

Alle peuters die nu al naar de peuteropvang gaan krijgen het prentenboek automatisch. Daarnaast krijgen ouders van peuters van 2 jaar bij het consultatiebureau een brief mee dat ze bij de peuteropvang dit prentenboek kunnen ophalen. Ze kunnen dan gelijk kennismaken met de peuteropvang. Alle betrokken partijen hopen op die manier de gang naar de peuteropvang te stimuleren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief