Wethouder Matthijssen bij de watertap in de gereconstrueerde St. Janstraat in Sprundel. FOTO CORINE ROKS
Wethouder Matthijssen bij de watertap in de gereconstrueerde St. Janstraat in Sprundel. FOTO CORINE ROKS

Laura Matthijssen is echte natuurliefhebber

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - Als natuurmens is wethouder Laura Matthijssen-de Jong (RVP) van de gemeente Rucphen in haar nopjes met haar 'groene' portefeuille. Taken als groen en wegen, milieu en duurzaamheid en afvalinzameling en -verwerking zijn bij haar in goede handen. De duurzaamheidsagenda staat bij haar met stip genoteerd om hier een vervolg aan te geven in een volgende ambtsperiode.

"Duurzaam bouwen is daar een voorbeeld van. Woningen zonder gasaansluitingen, waarbij fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. De eerste initiatieven krijgen inmiddels vorm", aldus de milieubewuste wethouder. Ze verwijst daarbij naar een project in Schijf waar momenteel collectief wordt ingezet op de plaatsing van zonnepanelen.

Een andere eigentijdse ontwikkeling die de wethouder als voorbeeld noemt is het duurzaamheidsconvenant dat wooncorporatie Thuisvester hanteert in wijk De Vissenberg in Sprundel. Hierover zegt zij: "Bij het realiseren van nieuwe woningen gaat ook de gemeente Rucphen zich steeds meer focussen op duurzaamheid, dit conform Europese regelgeving."

Afval

Een pijler voor een beter milieu waar de wethouder zich sterk voor maakt is de reductie van afval. "Burgers milieubewuster maken is een onderdeel van de Toekomstvisie Puur Rucphen 2030. We zijn al een heel eind op de goede weg", laat Matthijssen (52) weten. Het is de bedoeling dat het restafval in 2020 naar honderd kilo per jaar per inwoner wordt teruggebracht. "Nu staat de weegschaal op 150 kilo per jaar." De wethouder heeft positief nieuws over het inzamelen van het plastic afval: "Het wordt nu veel beter gescheiden dan voorheen. Als tip wil ik wel meegeven het plastic afval pas op de ophaaldag aan te bieden."

Reconstructie

Tevreden is de wethouder van Verkeer met de reconstructie Dorpsstraat in Sint Willebrord. "De Dorpsstraat was hard toe aan een opknapbeurt, zeker met het oog op de verkeersveiligheid. In 2019 wordt het noordelijke deel van de Dorpsstraat aangepakt, nadat de Kaaistraat is afgerond." De reconstructie van de St. Janstraat in Sprundel nadert zijn voltooiing.

Zebrapad

De wethouder is blij met de komst van een zebrapad in de dorpskern Zegge. Dorpsraad Zegge ontwikkelt samen met de kinderen van basisschool Mariadonk een verkeersbord dat ondersteund wordt door de gemeente Rucphen. Voor de aanleg van een rotonde bij het viaduct, het verbreden van de Leemstraat en het weren van het sluipverkeer door de Lage Zegstraat, wordt in overleg met de gemeente Roosendaal gezocht naar oplossingen. "We werken ook nauw samen met de Dorpsraad Zegge die middels een burgertop de leefbaarheid Zegge in beeld heeft gebracht."

Ecologische verbindingszone

Na de zomervakantie wordt gestart met de facelift van het centrum van Rucphen. Buiten het centrum, in het gebied De Posthoorn, wordt binnenkort een ecologische verbindingszone aangelegd. "De laatste op rij. Samen met de Natuur Werkgroep Rucphen zijn dergelijke ommetjes tot stand gekomen, zij dienen als verbinding tussen gebieden voor flora en fauna in onze groene gemeente." Ook is het de Natuur Werkgroep die het onderhoud van de landschapselementen, te vinden langs akkers en grasladen, gaat verrichten. "De gemeente heeft hierin een faciliterende taak."

Groenonderhoud

"Sinds 1 januari 2018 zijn we overgestapt op een nieuwe aanpak waarbij onze buitendienst wijkgericht werkt en niet zoals in het verleden, voor heel de gemeente. Samen met mensen van de het Werkvoorzieningschap, WVS, zijn zij verantwoordelijk voor het groen, waardoor er meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid ontstaat. De mensen van de WVS worden nu door de gemeente ingehuurd met als doel meer verwevenheid te bevorderen. De eerste resultaten zijn uiterst positief."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief