Afbeelding

Wethouder groen onthult bord 'Rucphen zoemt'

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - Met trots kan de gemeente Rucphen zich officieel een 'bijvriendelijke gemeente' noemen. Als eerste gemeente van West- Brabant ontving zij onlangs deze erkenning namens het landelijk initiatief 'Nederland zoemt; In actie voor de bij'. Om inwoners en bezoekers van dit heugelijke feit op de hoogte te brengen, prijkt sinds maandagmiddag op de rotonde aan de Kerkakkers in Rucphen het titelbord 'Rucphen zoemt'.

De wilde bij heeft het moeilijk door gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. "Tuinen verstenen en er is de laatste jaren flink gesneden in het openbaar groen. Een zorgelijke ontwikkeling, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Wageningen. Insecten, en met name bijen, zijn een onmisbare schakel in het ecosysteem. Maar gelukkig keert het tij en weten we steeds meer burgers, ondernemers, terreineigenaren en agrariërs te enthousiasmeren om grond insectvriendelijk in te richten", laat wethouder groen, Laura Matthijssen, weten.

Samenwerking

Een nauwe samenwerking tussen de NatuurWerkgroep Rucphen, de Agrarische Natuurvereniging tussen Baronie en Markiezaat, Heemtuin Rucphen en de gemeente Rucphen bevordert dit soort projecten. Zo stellen agrariërs steeds vaker een strookje akker ter beschikking voor het inzaaien van wilde bloemen en worden voor dit doel graanakkers aangelegd. Kortom, de bij komt in de gemeente Rucphen in een gespreid bedje, en dat is nu officieel erkend. FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief