Deelnemers en begeleiders zijn klaar voor de start van de Nationale Diabetes Challenge. FOTO JOS OONINCX
Deelnemers en begeleiders zijn klaar voor de start van de Nationale Diabetes Challenge. FOTO JOS OONINCX

Rucphen wandelt mee met de Nationale Diabetes Challenge

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - Met een eerste wandeling op dinsdagavond vanuit Het Huisartsenteam Rucphen ging voor 23 diabetespatiënten en hun begeleiders de Nationale Diabetes Challenge van start. Het opbouwend programma omvat twintig wandelweken met als doel mensen met een chronische ziekte te laten ervaren dat sportief bezig zijn leidt tot een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid met minder medicatie.

De wandelaars worden ondersteund door begeleiders uit de zorg, zoals huisartsen, assistenten, praktijkondersteuner(s), diëtisten en fysiotherapeuten. Wandelcoaches Toon Valentijn en Kees Rijpers van Road Runners Rucphen begeleiden het programma en stippelen de routes uit. Tijdens het wandelen kunnen de deelnemers op een laagdrempelige manier vragen stellen en in gesprek gaan met hun zorgverleners.

Bescheiden

De Nationale Diabetes Challenge startte in 2014 op bescheiden schaal met twaalf patiënten. Het initiatief ging uit van de Bas van de Goor Foundationm die tevens zorgt voor een gedegen voorbereiding en aanpak van het project. Assistente bij het huisartsenteam Jolanda Schrauwen: "In 2017 waren er landelijk al 3.200 deelnemers op 162 locaties en in 2018 groeit dit aantal naar verwachting uit tot 5.000 wandelaars op 250 locaties. In Rucphen lopen de wandelaars in een shirt van de stichting en ze krijgen een stappenteller. Door de persoonsgerichte aanpak van de begeleiders en de inzet van de wandelaars verwachten we goede resultaten."

Inspirator

Bas van de Goor (1971) is een oud-volleyballer die in Nederland en Italië speelde en met het Nederlands team Olympisch kampioen werd in 1996. Hij heeft diabetes en is naamgever van de Bas van de Goor Foundation waarvan hij tevens directeur is. De stichting heeft als missie om de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verhogen door middel van sport. Hij is het levende bewijs dat ziek zijn niet het einde hoeft te betekenen van sportieve activiteit. Samen met andere mensen met diabetes liep hij de marathon van New York en beklom hij de Kilimanjaro, met 5.895 meter de hoogste berg van het Afrikaanse continent. In 2016 werd bij hem lymfeklierkanker geconstateerd. Door middel van chemokuren wist hij deze ziekte te overwinnen. Bas van de Goor is ook ambassadeur van het Nationale Diabetes Fonds en met zijn activiteiten een inspiratie voor veel patiënten.

Programma

Het programma omvat twintig weken met in elke week drie trainingen. Een van die trainingen is onder begeleiding. De begeleiders stimuleren dat de deelnemers de andere twee trainingen ook zoveel mogelijk samen afwerken door met elkaar af te spreken. Dokter Kraanen hierover: "Uit medisch onderzoek is gebleken dat er al na vier weken resultaat behaald wordt door afname van gewicht. Dat betekent dat er minder medicatie nodig is. Bovendien voelen de patiënten zich na verloop van tijd geestelijk beter door het resultaat en de onderlinge interactie. Zo zijn er voorbeelden van mensen die van 500 naar 10.000 stappen per dag gaan en dit vol weten te houden. Tevens werd vastgesteld dat 88 procent van de deelnemers na de Nationale Diabetes Challenge door ging met wandelen of zich aansloot bij een vereniging."

Finale

Op zaterdag 29 september is de grote finale voor alle deelnemers uit Nederland in de Amsterdam Arena. Deelnemers zijn dan zover getraind dat ze, afhankelijk van hun startniveau, zonder problemen 5, 10, 15 of zelfs 20 kilometer kunnen wandelen. Bij het evenement worden de laatste kilometers gezamenlijk gewandeld en zullen de welverdiende medailles worden uitgereikt. Het Huisartsenteam Rucphen en de wandelafdeling van Road Runners Rucphen rekenen erop dat de deelnemers in beweging blijven zoals de statistieken uitwijzen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief