Afbeelding

Echtpaar Jacobs-Wouters zestig jaar getrouwd

Door: Peter Houtepen Algemeen

SPRUNDEL - Met de fiets hebben ze de gehele Benelux verkend, want het vervoermiddel bij uitstek tijdens vakanties is voor het echtpaar Jacobs uit Sprundel toch wel het oer-Hollandse rijwiel. En nog steeds stappen Rien Jacobs (84) en Riet Jacobs-Wouters (81) dagelijks op de fiets, al is deze nu ingeruild voor een elektrisch model en zijn de afstanden wat kleiner. Dinsdag vierde het echtpaar het diamanten huwelijk, een huwelijk waarvoor in 1957 de basis werd gelegd. Zelfs  bij de eerste kennismaking stond de fiets centraal, want ze leerden elkaar kennen tijdens een wielerkoers in Zundert.

"Ik dacht, ik ga eens naar het hardrijden in Zundert kijken, en daar kwam ik Rien tegen", aldus Riet over het begin van hun verkering. De jonge Rien volgde met zijn maten iedere wedstrijd in de regio. Met de fiets vertrokken ze vanuit Sprundel naar de wedstrijden.

Lokkerberg

Na een jaartje verkering besloot het verliefde stel op 24 april 1958 in het huwelijksbootje te stappen. De jonge Riet woonde destijds in Klein Zundert, en daar werd na het wettelijk huwelijk het jawoord gegeven voor de kerk. Voor het liefdesnestje viel het oog op de Lokkerberg in Sprundel , dat al snel gevuld werd met het eerste kindje, zoon Frans. Later volgde dochter Rina.

Over het huis heeft Riet nog wel een leuke anekdote. "De Lokkerberg grenst aan natuurgebied de Pannenhoef.  Daar mocht niet gebouwd worden, een houten schuur paste wel in het bestemmingsplan. Dus wij hadden netjes een houten fruitschuur aangevraagd. Toen deze bijna was afgerond, hebben we de schuur snel verbouwd tot woning."

Duiven

Ruim vijftig jaar hebben de heer en mevrouw Jacobs op deze mooie plek gewoond. Rien Jacobs heeft zijn grote hobby, het houden van duiven, hier naar hartenlust kunnen uitoefenen. "Ik heb best veel prijzen gewonnen. Mijn duiven vlogen kleine afstanden, maar dat is nog wel zo'n vijfhonderd kilometer. Café De Pop, later Broer Evers, was de vaste stek van onze groep duivenmelkers. Mooie tijden", memoreert hij.

Verhuizen

Kraanmachinist in Kinderdijk was zijn beroep: "Maar ik heb van alles gedaan, zo ging dat in die tijd." Riet werkte als huishoudelijke hulp in Zundert. " Daarom heb ik nooit heimwee gehad, ik was hier dagelijks." Inmiddels is de familie verrijkt met zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. De jongste is vijf maanden.

Acht jaar geleden besloot het echtpaar naar het centrum van Sprundel te verhuizen. "Ook hier wonen we prima naar ons zin. Dagelijks stappen we samen op de fiets om een rondje in de omgeving te maken", aldus het echtpaar. Want fietsen is hun lust en hun leven. "We hebben heel Nederland per fiets ontdekt, van Groningen tot Limburg. We waren lid van 'Vrienden op de fiets', waarbij je kunt overnachten bij particulieren. Zo zijn we een keer op een dag vanuit Sprundel naar Valkenburg gefietst." Zelfs de Elfstedentocht heeft het echtpaar per fiets gereden. Rien: "En altijd samen. We zijn weleens met vrienden op pad geweest, maar met z'n tweeën is toch wat handiger. Riet en ik zijn prima op elkaar afgestemd."

Feesten

Behalve fietsen is ook feesten goed besteed aan de familie Jacobs. "Ons zestigjarig huwelijk hebben we afgelopen weekend groots gevierd. Op de trouwdag zelf werd het feest nog eens dunnetjes over gedaan. Behalve kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen bracht burgemeester Marjolein van der Meer Mohr het sportieve echtpaar haar felicitaties over namens de gemeente Rucphen. FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief