Jan de Wolf.
Jan de Wolf.
FOTOALBUM

Zes Koninklijke onderscheidingen in Rucphen

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - Ter gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen is donderdagochtend aan zes personen uit de gemeente Rucphen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr maakte een rondgang door de gemeente om de versierselen bij de gedecoreerden op te spelden. Ze begon haar tocht in Zegge, om van daaruit af te reizen naar Schijf en Sprundel en te eindigen in Rucphen.

Schippers

In Rucphen benoemde ze Willem van den Noort (76) tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Behalve vrijwilligerswerk voor de rooms-katholieke parochie in Rucphen, heeft Van den Noort zowel nationaal als internationaal de belangen behartigd van binnenvaartschippers. In 1989 was hij een van de oprichters van de belangenvereniging van de sector duwvaart onder de naam Duwbakkenvereniging.

Damsport

Eerder op de ochtend benoemde de burgemeester vijf andere inwoners namens de koning tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In Zegge was dat het geval bij Jan de Wolf en Marion Buijk.

De Wolf (68) heeft twaalf jaar deel uitgemaakt van het kerkbestuur in zijn woonplaats, maar heeft vooral veel verdiensten op het gebied van de damsport. Marion Buijk (49) heeft twaalf jaar onafgebroken deel uitgemaakt van de gemeenteraad van Rucphen: eerst als lid van de fractie van Leefbaar Rucphen en, nadat deze partij had besloten over te gaan in D66 Rucphen, als lid van de fractie van D66. Als raadslid zette zij zich met vasthoudendheid in voor het verbeteren van het armoedebeleid en voor het instellen van een mantelzorgmakelaar. Verder kwam ze op voor met name de verbetering van de verkeersveiligheid in en rondom Zegge. Maatschappelijk was Buijk verder betrokken als lid van de Medezeggenschapsraad van de basisschool, bij de majorettevereniging, carnaval en de Dorpsraad in Zegge.

Samenleving

In de pastorie van de Martinuskerk in Schijf was het vervolgens de beurt aan Irma Schrauwen (51), die zich op verschillende terreinen verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving in haar dorp. Onder andere als vrijwilligster van de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem, de EHBO-vereniging in haar woonplaats, bij de parochie en voetbalvereniging Schijf.

Evenementen

In Sprundel tenslotte werden verder Nicojan Lazeroms en Martha Roks de versierselen behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau door Marjolien van der Meer Mohr opgespeld. Lazeroms (48) heeft zich onder andere dertien jaar vrijwillig ingezet voor de plaatselijke afdeling van de KPJ. Verder is hij sinds enkele jaren penningmeester van de carnavalsvereniging en lid van St. Nicolaascomité en het Oranjecomité. Zijn grootste activiteiten liggen echter op het vlak van het mede organiseren van grote evenementen, zoals de St. Jansfeesten, de jaarlijkse Kerstparade en de Nieuwjaarsreceptie voor de verenigingen uit Sprundel.

Martha Roks (69) heeft in het verleden deel uitgemaakt van het bestuur van wijkvereniging Achter de St. Jan. Later werd ze lid van de plaatselijke Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Sprundel, waar ze in het bestuur ook secretaris werd. Sinds 2013, toen zij deze functie neerlegde, richt Roks zich als bestuurslid helemaal op het organiseren van de activiteiten van de KBO. FOTO'S GEMEENTE RUCPHEN

Marion Buijk.
Nicojan Lazeroms.
Irma Schrauwen.
Martha Roks.
Willem van den Noort.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief