Omwonenden vinden de waterplas gevaarlijk. FOTO CORINE ROKS
Omwonenden vinden de waterplas gevaarlijk. FOTO CORINE ROKS

Niet iedereen is blij met komst wadi's

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SINT WILLEBRORD - Het groen in wijk De Gagelrijzen in Sint Willebrord was toe aan een opknapbeurt. Een goed moment voor de gemeente Rucphen om ook het probleem van wateroverlast bij hevige regenval aan te pakken. Want de wijk kent enkele overlastgebieden die met stortregen het hemelwater tot de aan de voordeuren laat reiken. Dat probleem is nu opgelost, maar niet iedereen is opgelucht.

DOOR CORINE ROKS

"De werkzaamheden aan het groen hebben we gecombineerd met de aanpak van de wateroverlast. De straten Rodenburg, Den Elshout en Wittenburg zijn nu voorzien van infiltratieriolering en enkele wadi's. Dit zijn verlagingen in het groen die fungeren als tijdelijke opvang voor regenwater", legt wethouder Laura Matthijssen uit.

Stortbuien

De ondergrondse infrastructuur is uitgevoerd vanwege de veranderende klimaatomstandigheden. De wadi's hebben afgelopen week hun dienst bewezen. "Normaal krijgen we meldingen bij stortbuien, en vorige week zondag niet één, verklaart René van Bedaf, beleidsmedewerker Water van de gemeente Rucphen. "Maar inwoners kunnen zelf ook iets doen om wateroverlast te verminderen. Inwoners van de gemeente Rucphen kunnen deze week hun tuinbestrating inleveren bij Jansen Hoveniers en ontvangen hiervoor gratis tuinplanten, compost en tuintips. Voor het tweede jaar organiseren we deze ludieke samenwerkingsactie tegen wateroverlast", vult Van Bedaf aan.

Beplanting

Behalve de opvang van het regenwater dragen de wadi's bij aan de groene zones. "De groenaankleding staat voor de komende weken op de planning. De wadi's krijgen oeverbeplanting en waterplanten, die een gunstig effect hebben op de waterkwaliteit", aldus Tony Oomes, adviseur Groen van de gemeente Rucphen. In de straten Rodenburg en Wittenburg zijn bomen gekapt. De wethouder hierover: "Deze bomen waren te groot geworden en gaven overlast, zij zijn vervangen door zuilbeuken en pluim-essen."

Bijeenkomsten

Middels bijeenkomsten zijn inwoners van wijk De Gagelrijzen betrokken bij de groenrenovatie. "Deze bijeenkomsten zijn goed bezocht. De bewoners gaven aan blij te zijn dat er een oplossing kwam voor de wateroverlast. De putdeksels werden bij hevige regenval gewoon opgetild, en het rioolwater stroomde de tuinen in", vat Van Bedaf de knelpunten samen.

Kinderen

De familie Buster uit De Gagelrijzen denkt daar toch anders over: "Wij vinden het zo vreemd, zo'n vijver midden in een wijk waar kleine kinderen op straat spelen", aldus Dimphy Buster die haar kans grijpt haar beklag te doen wanneer het gezelschap van de gemeente Rucphen inclusief verantwoordelijk wethouder haar huis passeert. Een wandeling die in het teken straat van de presentatie van het nieuwe groen en de wadi's. Buster krijgt bijval van haar man Eric en enkele buurtbewoners die haar bezorgdheid delen.

"Zo'n plas water heeft een enorme aantrekkingskracht op kleine kinderen en vorige week lag deze al vol flessen", legt Buster uit, al wijzend naar de wadi met een laag van zo'n veertig centimeter hemelwater voor haar deur. "Kan er geen hek omheen? En wij zijn niet de enige die deze mening delen, ook de bewoners in de buurt van de wadi iets verderop klagen." Enigszins overrompeld wijst Van Bedaf haar op de bewonersbijeenkomsten en legt haar uit: "De wadi's moeten nog worden aangeplant en een lage heg gaat fungeren als natuurlijke afscheiding."

Fase twee

In het najaar staat fase twee op de planning. De groenstrook van Zwartenburg krijgt een opknapbeurt. Het park wordt transparanter met behoud van haar verticale groenstructuur. "Om bewoners bij deze inrichting te betrekken organiseren we nog een bijeenkomst. Zeker om ongenoegen zoals nu in de praktijk blijkt, voor te blijven", besluit Van Bedaf.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief